Създаване на мегаагенция, която да управлява регистрите, сред които са Имотният и Търговският. Това предвиждат управляващите, като вече има консенсус кой ще застане начело, съобщава БНР.

Коалиционните партньори са се разбрали новата агенция да оглави вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

Идеята е била обсъждана на съвети на лидерско ниво, а законопроектът по учредяването ѝ вече е внесен в парламента.

В бъдещата Държавна агенция по вписванията влизат Имотният и Търговският регистър, кадастърът, БУЛСТАТ, регистрите на особените залози и на имуществените отношения на съпрузите, а също и ГРАО. И в момента те са в ресора на Константинова като вицепремиер.

В законопроекта е записано, че председателят ще се определя с решение на Министерския съвет и ще има 5-годишен мандат.

Най-голяма съпротива е имало от страна на Агенцията по вписвания, която сега е към Министерството на правосъдието, както и от Агенцията по геодезия и картография, която сега е на подчинение на Министерството на регионалната развитие и благоустройството.

"Демократична България" са отстъпили пред "Продължаваме промяната" начело на новата мегаагенция да застане министърът на електронното управление.

Източник от управляващата коалиция твърди, че окрупняването на масивите от данни ще доведе до по-лесна комуникация. Целта е в края на годината да заработи апликация за смартфон, която да направи услуги като плащане на данъци, издаване на свидетелство за съдимост и дори за подновяване на шофьорска книжка, достъпни онлайн.

Отделно, на 10 юни на експертен правен съвет ще се обсъди идеята за окрупняване на общини и ограничаване на мандатите на кметовете. От "Продължаваме промяната" предлагат те да имат право само на два мандата и това да бъде записано в Закона за местното самоуправление.