Нова вълна на атаки от "ало" измамници в Бургас и Поморие, съобщи МВР. С цел недопускане на телефонни измами, полицията информира за най-честия механизъм, използван за заблуда на жертвите на телефонни измами.

Сред най-честите схеми за осъществяване на телефонни измами освен "оказването на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници" са :

Катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари.

Болен от / свински, птичи грип, ебола или друга актуална болест/ близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина.

Настъпила трудова злополука / гръмнал бойлер или друг електроуред / възникнал пожар или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко близък роднина. За да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия е необходима крупна сума пари.

Пътен инцидент, при който на близкия роднина са засегнати крайниците. За оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима крупна сума пари или ценности.

74-годишна жена ходила два пъти до Румъния, за да даде 15 800 лв. на ало-измамници

74-годишна жена ходила два пъти до Румъния, за да даде 15 800 лв. на ало-измамници

По познатата схема, че помага на за залавянето на телефонни измамници

За отпускане на допълнителни пари към пенсията / помощ за закупуване на лекарства / енергийна помощ / друг тип социално подпомагане е необходимо крупната сума пари или ценности да се предоставят на мнимия служител на "Социални грижи" или "Пенсионното" за да може възрастния човек да попадне в графа "крайно нуждаещ се".

Освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети.

Осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на климатици, електроуреди и др. от голям търговски обект и др.

По време на телефонната измама непознатия се стреми да държи своята "жертва" непрекъснато по телефона, като не й дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема.

Псевдополицай побърка цял Бургас, въртейки схеми за ало измами

Псевдополицай побърка цял Бургас, въртейки схеми за ало измами

Телефонните измами в града се увеличават

Полицията призовава гражданите да повишат нивото си на бдителност по отношение получаването на съмнителни телефонни обаждания, да проведат превантивни разговори със свои близки, като тук освен възрастните хора да включат и подрастващите и не на последно място да запомнят, че измамниците използват различни сценарии, но винаги искат пари или ценни вещи, сред които и златни накити.

Припомняме, на 30 септември бе съобщено, че 74-годишна жена е ходила два пъти до Румъния, за да даде 15 800 лв. на ало-измамници.