Псевдополицай побърка цял Бургас, въртейки схеми за ало измами. Най-атакувани са стационарните телефонни постове на живеещите в комплексите "Славейков", "Изгрев" и "Лазур", но не липсват обаждания и от Централна градска част и "Братя Миладинови", съобщи ОДМВР-Бургас.

Обаждането обикновено е от интелигентен и добре звучащ мъжки глас, представящ се за ръководен полицейски служител. Същият обяснява, че се нуждае от съдействие във връзка със задържането на телефонни измамници, като се свързва със стационарния телефон за да предупреди за предстоящото обаждане.

Очаква съпричастност, изразяваща се на първо време в осигуряване на парични суми или златни накити, които да се предоставят, като примамка на измамниците, а впоследствие при приключване на операцията, щели да бъдат върнати на собственика. На втори план непознатият се опитва да склони събеседника си да оказва безрезервно съдействие на "телефонния измамник", тъй като по този начин той ще бъде задържан максимално бързо.

От полицията призовават гражданите да повишат нивото си на бдителност по отношение получаването на съмнителни телефонни обаждания.

Разследват измама с обещание за работа в АЕЦ "Козлодуй" срещу 9000 лв.

Разследват измама с обещание за работа в АЕЦ "Козлодуй" срещу 9000 лв.

Измамницата е арестувана, може да получи до 6 г. затвор

Сред най-честите схеми за осъществяване на телефонни измами освен "оказването на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници" са:

  • Катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари
  • Болен от / свински, птичи грип, ебола или друга актуална болест/ близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина
  • Настъпила трудова злополука / гръмнал бойлер или друг електроуред / възникнал пожар или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко близък роднина. За да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия е необходима крупна сума пари
  • Пътен инцидент, при който на близкия роднина са засегнати крайниците. За оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима крупна сума пари или ценности
  • За отпускане на допълнителни пари към пенсията / помощ за закупуване на лекарства / енергийна помощ / друг тип социално подпомагане е необходимо крупната сума пари или ценности да се предоставят на мнимия служител на "Социални грижи" или "Пенсионното" за да може възрастния човек да попадне в графа "крайно нуждаещ се"
  • Освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети
  • Осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на климатици, електроуреди и др. от голям търговски обект и др.

По време на телефонната измама непознатия се стреми да държи своята "жертва" непрекъснато по телефона, като не й дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема.