Споразумение, подписано днес от министъра на финансите Пламен Орешарски и посланикът на кралство Нидерландия Вилем Ван Ее, предвижда подкрепа за България на стойност 350 хил. евро за пет дейности в областта на бедствията и авариите.

Пламен Орешарски заяви, че днешното споразумение е израз на добрата воля на холандското правителство да подпомогне България в процеса на възстановяване на засегнатата инфраструктура след наводненията от лятото на 2005 и пролетта на 2006 г.

Холандия е дарила на България приблизително 4 и половина милиона евро за последните две години.

2,2 милиона евро от тях бяха разходвани по проекта „Красива България" чрез Министерство на труда и социалната политика.

Чрез парите бяха ремонтирани училища, болници, социални домове и институции за хора в неравностойно положение.

2,2 милиона евро по второ споразумение бяха използвани отново за възстановяване на социална инфраструктура, за превенция на бедствия- 28 оперативни центъра из страната, които в случай на бедствие да се координират помежду си.

Министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем също изрази своята благодарност към Холандия.

От своя страна Вилем Ван Ее сподели, че половината от неговата страна е под морското ниво, така че много добре знае колко разрушителни за инфраструктурата могат да бъдат наводненията.

Посланикът отбеляза, че за последните три години, съвместно с българското правитеслтво, са успяли да възстановят над 100 социални институции в България.