Отмениха националното учение "Есен 2005"
Свърши водата, предоставена на бедстващите

От 20.00 часа на 13 август до 5.00 часа тази сутрин са паднали дъждове, придружени с градушка в Софийска област, Ловешка област и Пазарджишка област.

Наводнени са около 60 къщи в Нови Искър, област София, 30 къщи в гара Елин Пелин, както и селата Лесново и Голяма Раковица от община Елин Пелин.
Скъсан е въжен мост в района на Нови Искър.
Мостът е изваден от реката от екип на отдел “Аварийно-спасителни дейности на Гражданска защита, предаде Дарик радио.

Между 45 и 70 литра на квадратен метър е падналият дъжд в планинските селища на Ловешка област през тази нощ, съобщават от ражданска защита.
Поради неотваряне на шлюз на една от водно-електрическите централи река Златна Панега е излязла от коритото си и има наводнени къщи в село Орешак, Златна Панега и луковитския квартал "Елешник".

Нивото на река Осъм в Ловеч е достигнало 310 сантиметра и водата прелива над моста за село Деветак и пътят за него е затворен.

До 80 сантиметра е достигнала водата в някои къщи в Курило заради проливните дъждове снощи и скъсаната на няколко места дига на река Искър.
Залети са мазета, приземни и първи етажи като според собствениците няма смисъл да се изпомпва водата, защото водата наоколо е пропита с нея и след минути къщите отново се пълнят.

В Нови Искър покъщнината на хората, изнесена по дворовете да съхне, снощи отново е била наводнена, а водата в жилищата е била близо половин метър.
Причината за третото наводнение там отново е Червена река, чието корито е задръстено и прелива от дъждовете.

Наводнени къщи има отново в Балша, Кътина, Доброславци, където изкоренено от пороя дърво е скъсало електропровод и като по чудо се е разминало без жертви.

Река Лесновска е преляла на няколко места.
Поради вероятността от скъсване на дигата на място работят екипи на Гражданска защита.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология днес над по-голямата част от страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност.
Отново ще има валежи в западната и в централната част на Северна България, превишаващи 50 литра на квадратен метър.

50 литра на квадратен метър дъжд се е излял снощи над Врачанския регион.
Има наводнени къщи в няколко села в община Бяла Слатина, които се отводняват от служители на Гражданска защита и пожарната.

Все още някои селища в общините Мездра и Роман остават без ток след градушката в петък.
В селищата, в които електрозахранването беше възстановено, се появяват смущения заради високата влажност. Нивото на река Скът в Бяла Слатина се е повишило с 25 сантиметра, но реката остава в коритото си.

Няма опасност от преливане на язовир Искър, информират от Гражданска защита.
Към днешна дата в язовира има осигурени 37 млн. кубични метра свободен обем.

Министърът в оставка и председател на постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерския съвет Филиз Хюсменова днес е в Плевенско.
Тя разпореди незабавно надграждане на временната дига на река Искър. Надграждането е необходимо да започне незабавно, защото град Искър няма друга защита от водите на реката.

По последни данни все още остава кризисно положението в 16 общини, след като то бе отменено в общините Искър и Ихтиман, съобщи още Филиз Хюсменова.
Тя коментира, че отговорността за законосъобразното изразходване на парите, отпуснати за покриване на щетите от наводненията, носят кметовете на общините.

Очакваните валежи през тази седмица няма да причинят проблеми, заяни от своя страна ръководителят на кризисния щаб в Министерството на околната среда и водите заместник-министър Николай Коюмджиев, цитиран от БНР.
Според него при създадената организация и добро предвиждане може да се реагира навреме при евентуални наводнения.