Европейският парламент гласува на първо четене преглед на директива от 1991 г. за контрола върху придобиването и притежаването на оръжие в Европейския съюз.

Комисията по вътрешния пазар и защитата на потребителите на Европейския парламент e приела единодушно предложението на Европейската комисия за осъвременяване на правилата.

Целта е да се хармонизира законодателството на Европейския съюз с Протокола на ООН срещу незаконното производство и трафик на огнестрелни оръжия, съобщава БНР.

Промените включват придобиването, притежаването  и разпространението на огнестрелни оръжия, както и части и боеприпаси за тях, включително внесени от трети страни.

Тъй като данни на европейски разузнавателни служби сочат увеличаване на употребата на видоизменени оръжия в рамките на Европейския съюз, директивата включва и подобни оръжия в определението за "огнестрелно оръжие".

Всяка държава в съюза ще трябва да поддържа и централизирана компютъризирана система за данни, в която всяко огнестрелно оръжие, предмет на директивата, фигурира със свой идентификационен номер.

Срокът за съхранение на тази информация, включваща също тип, производство, модел и калибър на оръжията, трябва да е поне 20 години, за да се даде възможност за точно проследяване и контролиране на огнестрелните оръжия.

Страните в Европейския съюз се задължават да обменят редовно информация за броя на лицензираните оръжейници и оръжейни посредници, за прехвърляне на огнестрелни оръжия и техни части и боеприпаси, за националното законодателство и практики в тази област, за съществуващите наличности и конфискуваните огнестрелни оръжия.
Очаква се директивата да влезе в сила от началото на другата година.

Държавите в Европейския съюз са свободни да въвеждат и по-стриктни правила в националните си законодателства по отношение на огнестрелните оръжия.