Депутатите освободиха военния министър Стефан Янев и гласуваха за новия военен министър Драгомир Заков. Законотворците гласуваха с 184 "за", без против, а 33-ма се въздържаха. Заков положи клетва пред депутатите.

Малко преди това депутатите отхвърлиха предложението на депутата от ГЕРБ Любен Дилов-син за разделно гласуване на точките в дневния ред - освобождаването на Стефан Янев и встъпването в длъжност на новия военен министър Драгомир Заков. Депутатите гласуваха с 99 "за" 121 "против" и 4 въздържали се.

Протест в подкрепа на Стефан Янев се проведе пред Народното събрание

Протест в подкрепа на Стефан Янев се проведе пред Народното събрание

Вчера отново имаше протест

Последните минути от дебата бяха изключително драматични Не продавайте интересите на България, призова Елена Гунчева от "Възраждане". По думите й всички партии в управлението се договаряли в американското посолство. Срам ме е от всички вас, каза народният представител. Вие сте национални предатели, намеси се и Костадин Костадинов и увери, че крадецът вика "Дръжте крадеца".

Премиерът Кирил Петков взе думата за пореден път. Вие като сте такъв мъж защо не сте в Одеса, попита той лидерът на "Възраждане". Защо не си в Украйна, къде си тука на трибуната, захапа го премиерът. Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев поздрави Петков, че най-после влязъл в обувките на министър-председател, бил объркал обаче лявата и дясната обувка. Той го изпрати в училището за политика. Смяната на министър не е катастрофа, подчерта Дончев. Господин премиер, обяснете ми какво става, настоя той и поиска да разбере защо властта се отказа от Тодор Тагарев. Истината ще ви направи свободен, настоя герберът.

Кирил Петков: С такива приятели не ми трябват врагове

Кирил Петков: С такива приятели не ми трябват врагове

Карадайъ попита къде е бил премиерът още при първите изявления на Янев

Кристиан Вигенин от БСП припомни, че всяка дума и всяко действие имат значение и затова депутатите трябвало да са внимателни. Според него депутатите трябвало да успокоят българските граждани, че институциите работят координирано. Осъзнаваме своята роля, каза той. БСП е принципна партия и нямало да изневери на принципите си. Вигенин каза, че страната ни ще предостави всякаква помощ на Украйна, но не и оръжия. Наша обща цел е да търсим обединение, каза социалистът.

Сменят новия министър на отбраната

Сменят новия министър на отбраната

Очаква се това да е Драгомир Заков

Десислава Атанасова от ГЕРБ припомни, че страната ни е част от ЕС и НАТО. България има нужда от единение, смята тя. Наблюдаваме първи грандиозен провал след множество ежедневни, заяде се тя с управляващите. Атанасова попита защо днес не се гледа оставката и на Корнелия Нинова, която е срещу санкциите. Заявката на Петков, че ще управлява с А отбор, тя изтълкува, че А идва от аматьори.

Правителството е жалко, смята Атанасова и се обърна към Петков, че нямал нито едно граматически правилно изречение. Тя се надява скоро да се гледа оставката на цялото правителство.

Тошко Йорданов се сдоби със забележка, която той сам си поиска, наричайки Бойко Борисов мутра.

"Възраждане" поиска оставката на кабинета

"Възраждане" поиска оставката на кабинета

България има свои интереси, които да защитава и може би понякога са по-различни от ЕС и НАТО

Йордан Цонев от ДПС коментира, случващото се в НС, а именно, по думите му плонжове и обяснения в любов, приятелство и неприятелство. Не е фейсбук причината за оставката на Стефан Янев, по мнението му. Ситуацията изисквала честни отговори, а не шеги и закачки в пленарна зала, по думите му. Кабинетът живее в измислена реалност, изтъкна още Цонев. Изпълнителната власт е скарана с президента, констатира той. Не че и пука, че няма да се справите, но това ще е в ущърб на хората, сами няма да се справите, предупреди депутатът от ДПС.

Кирил Петков не очаква отпор за Драгомир Заков

Кирил Петков не очаква отпор за Драгомир Заков

Няма по-подготвен човек от него