Премиерът Кирил Петков се похвали пред депутатите, че тази нощ от Киев са изведени 190 български граждани. Те вече са в безопасност. Това е факт заради работата на институциите. След това премиерът представи кандидатурата на Драгомир Заков за военен министър.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ му направи забележка, че е трябвало да мотивира оставката на Стефан Янев. Петков посочи, че никой министър нямал право да прави собствена външна политика през фейсбук. По думите му правителството не можело да бъде залог. Имаме ясна политика, заяви Кирил Петков. Това се нарича война, не се нарича операция, трябва ясно да осъдим това нещо с правилните думички, посочи премиерът. Освен това , по думите му, страната ни не можела да се снишава.

Първата рокада в правителството Петков е факт

Първата рокада в правителството Петков е факт

Утре ще има извънредно заседание на Народното събрание

Атанас Зафиров от БСП очерта тежката геополитическа криза. Не трябвало страната да влиза и в тежка политическа криза. Не можело ключов министър да говори различно от кабинета. Ще работим активно за единството като няма да подкрепим страната да бъде хвърлена в лапите на безвластието, закани се Зафиров. България, по думите му, имали нужда от стабилност.

Мустафа Карадайъ попита къде е бил премиерът още при първите изявления на Стефан Янев, които са различни от тези на МС. Дали не е наличен удобен бушон, попита лидерът на ДПС. Партията очаквала със същата решителност, с която отстранява Янев, да даде решение на кризите в страната. Крайно време е някой да каже истината, посочи Карадайъ. Властта нямала капацитета да реши проблемите, имала само самочувствие без покритие. Няма да искаме оставката на кабинета сега, това правителство е вредно за страната, каза той. Българските граждани не са опитни зайчета, посочи Карадайъ. Можем да запазим мира с общи усилия, заяви той и настоя за общи координирани действия между всички институции.

Десетки подкрепиха Янев и позицията му на протест

Десетки подкрепиха Янев и позицията му на протест

Протестът бе пред президентството

Бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева заяви от трибуната на НС, че съчувства на проф. Тодор Тагарев, защото бил използван в настоящата тежка ситуация. Драгомир Заков е приемлив за Румен Радев и БСП, но с цената на какво той е такава приемлива кандидатура за министър на отбраната, запита Захариева.

По думите ѝ такава рокада в последната секунда буди няколко въпроса за това дали има коалиционно споразумение. Докога президентът Румен Радев ще определя министрите във вашето правителство? Всички министри ли ще се определят на Дондуков 2, недоумява Захариева.

Сменят новия министър на отбраната

Сменят новия министър на отбраната

Очаква се това да е Драгомир Заков

Според нея посланик Заков явно не е бил желанието на кабинета за военен министър, но тя много се надява властта да не се окаже в ситуация, че пореден техен министър изразява лично мнение. За Захариев било ясно, че една такава коалиция е неработеща, защото е безпринципна, партиите в нея нямали идеологически принципи и нямали управленска програма. Това, което било видно, е, че опозицията спасява правителството в последните два месеца, посочи Захариева.

"Господин премиер, ще ви спасим и днес, но няма да продължава до безкрайност. Крайно време е от думи и анализи да започнете действия и дела. Бъдете внимателен, когато говорите с изказа, когато говорите за хората в Украйна, не използвайте думата "изнесли", призова Захариева.

"Възраждане" поиска оставката на кабинета

"Възраждане" поиска оставката на кабинета

България има свои интереси, които да защитава и може би понякога са по-различни от ЕС и НАТО

"С такива приятели не ми трябват врагове", отговори премиерът Кирил Петков на критиките на депутатите.

Той напомни, че правителството е направило много повече за нашите сънародници в Украйна, отколкото правителството на Бойко Борисов за алпиниста Боян Петров.

Отговорът на опозицията не закъсня. Тома Биков призова премиерът Петков да спре с лъжите, защото лично той в качеството си на депутат се чувал със съпругата на алпиниста. Екатерина Захариева заяви, че е възмутена от лъжите, които премиерът Кирил Петков изрекъл от трибуната на НС. Използвате Боян Петров за личен пиар. Мир на праха му, възмутена е бившият външен министър.

Протест в подкрепа на Стефан Янев се проведе пред Народното събрание

Протест в подкрепа на Стефан Янев се проведе пред Народното събрание

Вчера отново имаше протест

Председателят на парламента Никола Минчев призова темата с издирването на алпиниста Боян Петров да не бъде обект на коментар в парламента.

Андрей Гюров заяви, че стриктното изпълнение на ангажиментите е в пълен синхрон с другите страни-членки като основополагащ принцип. Той оценява приноса на Стефан Янев за армията, но това, което се случва в Украйна, не може да бъде определено като друго освен като война. Разпалването на война не може да бъде нито оправдано, нито подминато. ПП не са срещу Русия, но няма как да замълчат, когато руският президент нарежда нападение над независима държава, бомбардира и разрушава градове, категоричен бе Гюров.

За него е особено важно партньорите в НАТО и ЕС да говорят в един глас. Гюров призова депутатите в тежките за Украйна и Европа дни да не се делят на русофили и русофоби, да загърбят популизма и да се обърнат към разума и принципите на разума и плурализма.

"Възраждане" също взеха думата. Николай Дренчев заяви, че проблемите на Путин трябва да се оставят на самия Путин и да мислим единствено за България, за нейното управление и за начина, по който можем да помогнем на българските сънародници в Украйна.

Кирил Петков не очаква отпор за Драгомир Заков

Кирил Петков не очаква отпор за Драгомир Заков

Няма по-подготвен човек от него

Румен Христов от ГЕРБ-СДС не вярва, че отново се води спор за цивилизования избор на страната ни. В Украйна се води война от един агресор, по думите му. Предложението за тази смяна е навременно, коментира той.

Цончо Ганев от "Възраждане" посочи, че членството в НАТО и ЕС е трябвало да стане след допитване до народа.

Христо Иванов от ДБ подчерта, че никой не е очаквал да се случи войната в Украйна. Навлизаме в изцяло нова епоха, смята той. Оставката била адаптация на кабинета към новата реалност. Понятието война е международен термин, каза още Иванов. По нов начин ще трябва да дефинираме националния интерес на България, според него. Националният ни интерес не бил да сме неутрални. Тази епоха свърши, убеден е Христо Иванов. Правителството ще трябва да се справи с тази нова реалност, според него. Войната е срещу Путин, не срещу руския народ, по думите му. ДБ ще подкрепят правителството, стана ясно още от думите му.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов взе думата припомни мисията на НАТО в Югославия. За нас Путин не е враг, ние нямаме вражески отношения с Русия, каза той. Но призна, че има агресия на Русия и това трябва да се осъди като акт.

Димитър Гочев от ПП, че не можело да се прави сравнение с Косово. Христо Иванов не се съгласи с тезата на "Възраждане" и подчерта, че Путин ни е враг. Неговата война е за предефиниране на ситуацията в Източна Европа, смята той. Според Тома Биков формулата на управление вече е изчерпана. Приоритетите на управлението вече не били адекватни. Вие ще плащате политическата цена, обърна се той към управляващите. Министър-председателят също няма право на лично мнение, смята Биков като поясни, че премиерът говори от името на цялата страна. Приоритетът е спасяването на държавата в изключително тежка ситуация, подчерта депутатът от ГЕРБ.