Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е установила ново огнище на инфлуенца тип А по птиците (птичи грип) в птицеферма за отглеждане на кокошки носачки в землището на град Генерал Тошево в област Добрич. То е констатирано, след е като е получен сигнал от собственика на птицефермата за повишена смъртност на отглежданите от него птици. В засегнатата от вируса ферма се оглеждат около 129 000 кокошки носачки, съобщиха от БАБХ.

Огнището и предприетите мерки за контрол са обявени със заповед на изпълнителния директор на агенцията, издаден днес. Предстои заболелите и контактните с тях птици в обекта да бъдат умъртвени по хуманен начин и труповете да бъдат обезвредени под официален надзор, така че да не допуска разпространение на болестта.

Около засегнатия обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попада Генерал Тошево, и 10-километрова наблюдавана зона. В нея влизат селата Снягово, Огражден, Йовково, Кардам, Чернооково, Писарово, Люляково, Преселенци, Малина, Петлешково, Присад, Пленимир, Равнец, Дъбовик и Къпиново.

БАБХ констатира вторично огнище на птичи грип в Добричко

БАБХ констатира вторично огнище на птичи грип в Добричко

Заразените и контактните животни ще бъдат умъртвени по хуманен начин

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици и транспортни средства, свързани с технологичния процес в обектите в зоните.

От БАБХ припомнят, че птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

БАБХ разрешава продажбата на живи животни, но без свине и птици

БАБХ разрешава продажбата на живи животни, но без свине и птици

Продължава засиленият контрол на пазарите за спазване на наложените мерки