А1 отново залага на най-доброто що се отнася до развитието и усъвършенстването на новите технологии и клиентското преживяване. Компанията заяви, че ще развива само истинска 5G технология, която достига до обещаните гигабитови скорости. 5G ULTRA - това е името на мрежата от пето поколение на А1, която в сравнение с останалите 5G мрежи залага на истински висока скорост и малко времезакъснение. Компанията се фокусира изцяло върху внедряването на 5G в спектър в обхват 3600MHz и покритието й е на разположение на близо 50% от населението в страната на открито

А1 ще използва името 5G ULTRA в комуникацията си с клиенти, за да им помогне да разпознават истинската 5G мрежа и нейните предимства. 5G ULTRA работи изцяло на 5G честоти и е единствената у нас, която е изградена с оборудване на европейски доставчик. Това е гигантът Nokia, с когото А1 работи за своята радиомрежа за достъп (RAN) в страната, включително и за 5G.

5G ULTRA ще доведе до нови измерения в развлеченията и доста улеснения в ежедневието. Високата скорост и малкото времезакъснение правят възможно изтеглянето на цели филми през мобилна мрежа, ново поколение гейминг преживяване, стрийминг услуги, прехвърляне на големи файлове и още много други възможности.

Кои са 5G ULTRA устройствата

А1 непрекъснато добавя нови смартфони, които поддържат петото поколение мрежа на телекома. Сред тях има представители и устройства както на флагманските модели, така и в средния и бюджетен клас.

Потребителите на мобилна услуга от А1 могат да се възползват от 5G мрежата у нас и да се насладят на гигабитови скорости с устройствата на китайския производител Xiaomi. Сред 5G ULTRA предложенията в портфолиото на А1 от този бранд са Xiaomi Mi 10T Lite, класическия Xiaomi Mi 10T и звездата на бранда за миналата година - Xiaomi Mi 10T Pro, както и топ флагманът Xiaomi Mi 11.

Сред моделите, които работят с 5G мрежата на А1, e и ZTE Axon 11 5G, като смартфонът се предлага ексклузивно от А1. С 5G ULTRA на А1 са съвместими също OnePlus Nord N10 , флагманите на Huawei P40 Pro и Mate 40 Pro. В бюджетния клас е TCL 20 5G, а в средния - Samsung Galaxy A32 5G. Това са само малка част от смартфоните, които поддържат истинската 5G мрежа от А1, като списъкът продължава да се увеличава.

Как се развива 5G ULTRA

Стартът на 5G мрежата официално беше даден още през ноември 2020, когато А1 пусна първите си 5G базови станции в София, а през декември Бургас се превърна в първия 5G град у нас с покритие от над 90% от населението на открито. Няколко месеца по-късно 5G ULTRA от А1 вече обхваща над 75 града и курорта и 50 на сто от населението на България на открито.

Снимка 536539

Източник: А1