Бригаден генерал Емил Тонев заявява, че не отговарят на истината изнесени в медиите твърдения за образувано преди година досъдебно производство срещу него. Това се казва в опровержение на началника на Националната служба за охрана бриг. ген. Емил Тонев, разпространено от НСО.

Подобни твърдения могат да бъдат намерени статията "Побой в парк или 9 дни мълчание пред премиера за записите обезглави НСО" в сайта на вестник "24 часа" от 7 април 2022 г. и в материала "Война в държавата заради шефа на НСО! Премиерът иска, а президентът отказва уволнението на ген. Тонев" в сайта Epicenter.bg.от 6 април 2022 г.

От НСО заявяват, че тиражираните слухове, които внушават, че Емил Тонев е проявил насилие спрямо гражданин през юли 2021 г. в столичен парк, имат за единствена цел да компрометират личността на началника на НСО и да очернят неговото име и не почиват върху никакви факти. Според Националната служба за охрана е показателно, че именно в последните дни подобни анонимни и строго лъжливи твърдения целенасочено се разпространяват, като остават с неясен източник.

Правителството иска главата на шефа на НСО, махат охраната на Борисов

Правителството иска главата на шефа на НСО, махат охраната на Борисов

Заради предадените на прокуратурата записи от камерите в Министерски съвет

От НСО излагат фактите по цитирания случай:

На 25 юни 2021 г. срещу Емил Тонев е подаден сигнал от гражданин. След извършена проверка по образуваната преписка с вх. номер 1755/2021 г. и със свое Постановление от 6 октомври 2021 г. компетентната прокуратура отказва да образува досъдебно производство и прекратява преписката, тъй като не открива данни за извършено престъпление от страна на бригаден генерал Тонев.