С пълно единодушие министрите са решили да поискат оставката на ръководителят на Националната служба за охрана бригаден генерал Емил Тонев.

Това съобщи правителственият говорител Лена Бориславова след заседанието на Министерски съвет.

Причината - НСО предала записи от входовете на Министерски съвет по искане на Софийска градска прокуратура в спешен порядък след като е постъпило искането на обвинението, което пък от своя страна поискало материалите, след като е станало ясно, че МС става контактна точка на европрокуратурата. Искането на прокуратурата е записите за месец - от 23 февруари до 23 март) да бъдат предоставени по досъдебно производство.

Прокуратурата поискала записи от камерите на МС

Прокуратурата поискала записи от камерите на МС

Кирил Петков: Това е истинското безобразие, това е опит да се сплашат хората да не подават сигнали

Искането на оставката е на Тонев е поради няколко обстоятелства. "Първо - предаването на видеоматериали от служебните и официалните входове на Министерския съвет, което предаване се извършва в нарушение на основните гаранции за сигурност на лицата на територията на Министерски съвет. Включително - в сградата на Министерски съвет, където е контактната точка, където могат да се подават сигнали директно до европейската прокуратура, и съответно тук има защитени свидетели", аргументира искането Бориславова.

Освен това имало информация за непрозрачно разходване на средства от бюджета на НСО - това също е сред основните мотиви за исканата оставка.

"Бе обсъдено и разминаването на поведението на ръководството на НСО на скорострелното предоставяне с гриф спешно на видеоматериалите от входовете на МС, когато вече е ясно, че тази сграда е контактна точна за европейската прокуратура, съпоставено със забавеното и липсващо оказване на съдействие по време на протестите през по-миналото лято, когато беше изключително важно да бъдат предоставени тези записи от входовете, за да могат да бъдат проведени разследвания за насилието върху протестиращи граждани", каза правителственият говорител.

До дни правителството ще внесе в парламента законопроект за изменение на закона за НСО. Основна точка е него е намаляването на срока, в който службата охранява бивши висши държавници - от 4 на 1 година. Това автоматично значи и че с гардовете си ще се раздели бившият премиер Бойко Борисов, който не е на власт от април 2021 г.

За втори път от началото на мандата на това правителство се поставя въпроса за оставката на шефа на НСО - първият път въпросът бе повдигнат от министъра на транспорта Събев след като НСО допусна развихрянето на привърженици на "Възраждане" със снежни топки и викове навръх националния ни празник на Шипка.