От манипулацията за пръстовия отпечатък имат полза хората, които се страхуват да има по-добър контрол в системата на здравеопазването. 

Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в предаването „Денят започна” по БНТ в отговор на въпрос, свързан с въвеждането на новия механизъм за вход в лечебните заведения.

Д-р Шарков обясни, че става дума за устройство, което нито генирара, нито снема, нито съхранява, нито препраща истинския пръстов отпечатък.

Става въпрос за уникален идентификационен номер, който служи само за това пациентът да контролира дали касата плаща или не плаща за неговото лечение”, заяви д-р Шарков. 

По думите му пациентът може да получава чрез приложение на своя телефон информация за това, че някой е поискал да бъде платено за неговото лечение в конкретно лечебно заведение и съответно той може да каже, че това не е вярно.

Д-р Шарков бе категоричен, че сега няма такава възможност и това хората го установяват по-късно.

Това е уникална възможност, която се предоставя за първи път. Има редица европейски болници, които отдавна са го въвели, включително Франция има болници, в които пациентът ползва този свой уникален идентификационен номер дори при получаването на лекарства по три пъти на ден”, обясни заместник-министър д-р Шарков.

Той бе категоричен, че няма нито едно притеснение по отношение на лечебните заведения и колегите му, които честно и почтено вършат своята работа.

Единственото притеснение е в тези лечебни заведения, в които досега установявахме, но с доста голямо закъснение, че има подобни практики”, коментира още ресорният зам.-министър.

Сега пациентът от октомври може да получи информация, че неговото лечение струва конкретно число, че бил хоспитализиран . Това е механизъм, който един път дава възможност за осъществяване на контрол от НЗОК, но по-важното е, че той дава в ръцете на пациента възможност също да осъществява контрол”, категоричен бе той.

Д-р Шарков призна, че използването на личните карти, които бяха въведени като механизъм преди пръстовия отпечатък в първите три месеца са имали ефект, но след това този ефект е започнал да намалява. Така например за първите три месеца ефектът е бил 3 млн. лв. и установени доста над 1500 фалшиви хоспитализации. Но след това са намерени начини за манипулация, включително било показано как се фалшифицира лична карта, което е престъпление.

По думите на д-р Шарков, след като всички ние като граждани сме сигурни в това, че НЗОК непрекъснато се източва – действията против такъв ефективен контрол са в полза само на хората, които не работят почтено.

На въпрос, свързан с демонополизация на НЗОК, д-р Шарков даде пример  с Чехия, където касите фалираха, а парите на хората изчезнаха и изтъкна, че темата е дискутабилна.

Това, което ние променихме е финансирането на основния и допълнителен пакет”, каза още д-р Шарков.

Започва работа електронната платформа за търговия с лекарства. Догодина ще има такава и за медицинските изделия, заяви д-р Шарков. Той увери, че цените на лекарствата ще паднат още следващите месеци.

По думите му след старта на платформата за лекарствата, от следващата година започва работата по създаване на платформа за търговия с медицински изделия, която ще бъде добавена към тази за лекарствата.

Относно дейността на Фонда за лечение на деца и неговия нов правилник, д-р Шарков коментира, че ако има някакъв пропуск в него, са готови да го поправят.

Още като представихме проекта, лично съм поел ангажимента с всеки един от хората, които са внесли предложение за промени ще бъда на една маса и ще обсъдя всички предложения, които са направени”, коментира той.

Д-р Шарков заяви, че не може да бъде плащано медицинско изделие от цена, различна от тази, на която е закупено при провеждането на обществена поръчка.

Той обясни, че няма как заплащането на медицинските изделия да бъде прехвърлено като дейност от фонда към касата, тъй като е не е удачно да се каже, че касата ще заплаща само медицинските изделия за деца, тъй като това би било дискриминационно спрямо други граждани, а сумата, която би била необходима, е колосална.

Д-р Шарков обясни, че целта на обществения съвет е никой във фонда да не превишава своите права.

Мисля, че общественият съвет работи добре и всички онези слухове, че някой иска неговото закриване на практика никога не са отговаряли на истината, но това е пак една възможност да бъде манипулирано обществото”, коментира още д-р Шарков.