Няма да има офиси на евродепутати в новата сграда на Националната художествена академия /НХА/.

Това съобщи  ректорът на академията Божидар Йонов, цитиран от БНР. Така той опроверга информациите в медиите, че след предстоящата реконструкция на сградата евродепутатите ни ще си имат кабинети там.

Божидар Йонов опроверга и твърденията, че сегашната сграда на Националната художествена академия ще бъде срината изцяло, както и че ще бъде издигнат 22-етажен стъклен небостъргач за нуждите на академията.

Приетият още преди две години проект за реконструкция и разширяване на сградата на академията не е бил променян досега, както мнозина твърдят, уточни Йонов. Единствено към него е било добавено изискването да има и подземен паркинг.

Около 40 милиона лева ще струват реконструкцията и разширяването на Националната художествената академия, според първоначални изчисления. Парите ще бъдат осигурени по линия на европейски фондове.

Строително-ремонтните работи се очаква да започнат в началото на 2008 година.

Проектът за новата визия на Художествената академия трябва да бъде изпълнен за около две години. Зад него стоят четири министерства - тези на регионалното развитие и благоустройството, на образованието, културата и финансите.