Към момента няма данни за пострадали българи след тежката буря с торнадо, разразила се в югоизточните райони на Чешката република. Това съобщи Министерството на външните работи (МВнР).

Дипломатическата ни мисия следи ситуацията и е в готовност да окаже помощ при необходимост.

Припомняме, около 150 души, включително деца, бяха ранени от торнадо и силен вятър в четвъртък в югоизточната част на Чехия.

По предварителна информация на АФП най-малко петима души са загинали. Други 30 000 са били без ток. Силата на ветровете е била от 200 км/ч.

Спасителите съобщават, че общо седем селища в Южноморавския регион са били засегнати от торнадото. Хората са под руините на жилищни сгради, текат спасителни операции.

По-рано чешката телевизия съобщи, че торнадо частично е унищожило четири села в околностите на чешките градове Брецлав и Ходонин.

Около 150 души бяха ранени от торнадо в Чехия. Има жертви
Обновена

Около 150 души бяха ранени от торнадо в Чехия. Има жертви

Стихията удари села в околностите на градовете Бржецлав и Ходонин има и загинали

По-специално, според Марек Бабиш, главата на село Грушки, което има 1640 жители, торнадо е унищожило половината от това селище

Метеоролозите заявиха, че районите в югоизточната част на Чехия е имало условия за силно торнадо, което е изключително събитие в региона. В елиминирането на последствията от него участват спасители, пожарникари и полицаи.