Около 150 души, включително деца, са ранени от торнадо и силен вятър в четвъртък в югоизточната част на Чехия, в южноморавския регион. Това съобщи пред репортери представителят на Обединената служба на спасителите и пожарникарите на Чешката република Хедвига Кропачкова.

"Регистрирахме 150 ранени, включително деца, в Южноморавския регион поради изключително силния порив на бурни ветрове и торнадо", каза тя.

"Мога да потвърдя, че има жертви, но засега не знаем точния им брой", лаконична бе Хедвига Кропачков. 

Нейният колега Ярослав Микошка отбеляза, че селата Грушки, Лужице, Моравска Нова Вес и Микулчице са пострадали най-много от бедствието.

По предварителна информация на АФП най-малко петима души са загинали. Между 30 000 до 100 000 домакинства са останали без ток. Силата на ветровете е била от 200 до 320 км/ч.

Спасителите съобщават, че общо седем селища в Южноморавския регион са засегнати от торнадото. Хората са под руините на жилищни сгради, текат спасителни операции.

По-рано чешката телевизия съобщи, че торнадо частично е унищожило четири села в околностите на чешките градове Брецлав и Ходонин.

По-специално, според Марек Бабиш, главата на село Грушки, което има 1640 жители, торнадо е унищожило половината от това селище. "Останаха само стените на къщите, без покриви и прозорци. Църквата също остана без покрив и камбанария. Автомобили бяха хвърлени. Селското училище няма фасада и покрив. Вековни липи и смърч са изтръгнати от корените", посочи кметът.

Подобна картина се наблюдава в близкото село Лужице близо до град Ходонин, където също има ранени и напълно унищожени жилища. Отбелязва се, че ураганният вятър е преобърнал автобус, в резултат на инцидента са ранени четирима души. Ръководителят на село Моравска Нова Вес близо до град Бржецлав Марк Кошут също информира медиите за нанесените щети на стотици жилищни сгради.

Метеоролозите заявиха, че в районите в югоизточната част на Чехия е имало условия за силно торнадо, което е изключително рядко събитие в региона. В елиминирането на последствията от него участват спасители, пожарникари и полицаи. Представители на обединената служба на спасителите и пожарникарите на републиката предполагат, че хора може да са останали под руините на сгради в районите, засегнати от природното бедствие. Размерът на щетите се уточнява.

Първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на Чешката република Ян Хамачек каза, че властите обсъждат план за включване на армията в работа за премахване на последиците от торнадото. "Всеки, който има ръце и крака, отива там. Вече се водят дискусии относно насоките да се помогне на региона от въоръжените сили", подчерта той.

Спасителите отбелязват, че общо от торнадото са пострадали седем населени места в Южноморавска област, в близост до австрийската граница. По-късно бе съобщено, че провинция Долна Австрия е изпратила спасители, медици и санитарни хеликоптери за оказване на помощ на пострадалите от торнадото.