Бюджетна комисия на НС започна обсъждане на първо четене на бюджета за 2022. Това е бюджет, насочен към инвестиции към основните фактори на икономическия растеж, обяви по време на заседанието финансовият министър Асен Василев. Всички социални разходи са увеличени, по думите му. Залагаме голям ръст на капиталовите инвестиции, обясни финансите номер едно. Акцент в бюджета е човешкият капитал, според него. Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански ще внесе между първо и второ четене промени в преходни и заключителни разпоредби на закона за държавния бюджет. Той ще настоява по тях за обществено обсъждане и те да отговарят на закона за нормативните актове. С преходни и заключителни разпоредби няма да се изменят други закони, според идеите на Каримански.

Асен Василев изрази подкрепа към намеренията на депутата от ИТН. Заради безплатните детски градини много деца ще започнат да ги посещават, по думите му. За разминаването в инфлацията на МФ и БНБ Асен Василев подчерта, че централната банка впоследствие е коригирала данните. В първоначалните разговори прогнозите били сходни. Какви ще са нивата зависи и от ЕЦБ какви политики ще поеме по отношение на лихвените нива, стана ясно от думите на министъра.

Снимка 562381

Източник: БГНЕС

Управителят на БНБ Димитър Радев обясни, че има промяна в методологията и във времето на публикуване на данните. По-голям ефект върху инвестициите Радев очаква догодина. В това няма драма, отсече управителят на БНБ. Имаме много интересна динамика на инфлацията, допълни той. Различията в данните, по думите му, в крайна сметка щели да се институционализират. На прага сме на промяна на политиката на финансови стимули, каза Димитър Радев като поясни, че тази промяна с политиката на стимули щяла да стане плавно.

Димитър Ганев от ДБ прогнозира, че централните банки ще повишават лихвите, тъй като инфлацията няма да е временна. Той се надява на преизпълнение на приходната част, но не такава е прогнозата му за разходната част. Освен това, Ганев е оптимист за бюджета. Този бюджет е разумно направен, изтъкна депутатът.

Снимка 562383

Източник: БГНЕС

Кирил Ананиев от ГЕРБ смята, че планираният растеж е надвишен. С 4,6% се увеличава дефицитът спрямо предходната година и това силно го притеснявало. Това не е годишен бюджет, критикува той. Ананиев се притеснява и от инфлацията и настоя да се предприемат вътрешни мерки, насочени към бизнеса. Освен това, както той подчерта, от много време не е имало такава задлъжнялост. Това е проинфлационен бюджет, предупреди депутатът. Този бюджет се подготвя като изборен, допълни Кирил Ананиев.

Асен Василев го обвини в неразбиране или неправилно четене на макрорамката. По-нисък дълг предвиждало това правителство в сравнение с прогнозите на Ананиев като министър на финансите. В средата на годината ще станат ясни политиките на ЕЦБ по отношение на инфлацията, според него. Въпреки инфлацията в джоба на хората щели да влязат 1,5 милиарда лева повече. Вземаме собственото си бъдеще в собствените си ръце, похвали се финансист номер едно. Всякакви твърдения за дългова спирала са безпочвени, категоричен бе той. Този бюджет няма да вдигне инфлацията, успокои Асен Василев. Твърдението, че малко увеличавайки пенсиите хората ще обеднеят е цинизъм, обърна се той към Кирил Ананиев.