Няма опасност за населението в общините Хайредин и Мизия. Предприети са всички необходими мерки по обезопасяване на съоръженията и ситуацията е овладяна, успокояват от пресцентъра на МВР.

Припомняме, вчера в общините Хайредин и Мизия беше обявено частично бедствено положение заради приливане на язовирите „Рогозен–1” и „Бързина”, вследствие на обилните валежи от дъжд. Мярката е предприета заради опасност от наводнения.

Бедствено положение в Хайредин и Мизия, два язовира преливат
Обновена

Бедствено положение в Хайредин и Мизия, два язовира преливат

Румяна Бъчварова пристига на място...

Вътрешният министър Румяна Бъчварова беше на място в района на язовира край село Рогозен, където се запозна с оперативната обстановка. При разговорите й с областния управител Малина Николова, директора на РСПБЗН - Враца комисар Никола Димитров и кметовете на  населените места в района Бъчварова е била уверена, че са взети всички необходими мерки по обезопасяване на съоръжението и ситуацията  е овладяна.

Работата по укрепване на преливника продължи и през нощта. С две хидропомпи се изпомпва вода директно от язовира. Към момента нивото на водата е спаднало с около 60 сантиметра. Извършва се постоянно наблюдение. Няма опасност за околните населени места, отбелязват от вътрешното ведомство.

Областният кризисен щаб заседава и днес. По искане на Бъчварова ще бъде изготвен цялостен анализ за необходимите допълнителни и превантивни мерки по обезопасяване на язовирите в района, както и за изпълнението на предписанията на  ГД "Надзор на язовирните стени и съоръженията" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.