Mинистърът на околната среда и водите Нено Димов увери, че няма опасност от замърсяване от депото в Бургас, информира ведомството.

Министърът отново посети площадката на депото за битови отпадъци, което ползват 9 общини. То е с повредена дренажна система от обилните валежи преди дни.

Доброволци помагат на бедстващите в Бургас с топли дрехи и храна

Доброволци помагат на бедстващите в Бургас с топли дрехи и храна

Дарителската кампания на БЧК събра над 70 хил. лв. за 2 дни

Подготвяме спешни мерки за затвореното депо, които ще предложим на правителството и очаквам да бъдат одобрени на извънредно заседание още в понеделник, съобщи министърът, който обсъди с кмета на Бургас спешните мерки за определяне на местата за временно съхранение на отпадъците от тези общини до възстановяване на работата на депото.

Военните помагат на бедстващите в област Бургас

Военните помагат на бедстващите в област Бургас

Последствията от наводненията в областта се ликвидират

По първоначална оценка възстановяването му ще отнеме около месец и половина, защото има и свлачищни процеси. Не е установено изтичане на дренажни води от депото и няма опасност от замърсяване на почвите и водите в района, увери Димов.

Министърът е изпратил писмо до областния управител на Бургас да следва указанията на Регионалната инспекция по околната среда и водите до определяне на местата за временно съхранение на отпадъците.

Министърът похвали работата на оператора на депото, община Бургас за бързите действия по възстановяване на защитната дига на депото, почистените отводнителни канавки и възстановените вътрешни пътища в депото.

Другият обект, засегнат от наводненията - Пречиствателната станция в Горно Езерово, работи от вчера, но почистването на площадката продължава.