Бежанците се пренасочват към местата, където все още няма изградена ограда. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова от парламентарната трибуна в рамките на редовния блицконтрол.

Тя подчерта, че това е информация не на правителството, а е получена от ФРОНТЕКС.

Вътрешният министър изрази надежда, че до края на годината оградата по границата ще може да бъде изградена докрай, въпреки че призна за сериозни трудности с последните километри.
За около 20 км в Бургаска и Хасковска област все още няма финансиране, потвърди опасенията на депутата от ПФ Валери Симеонов.

До този момент са изградени 124 км и 128 км пътища, които са изключително важни за реакция при бежански натиск и за поддръжка на самото съоръжение, обясни Бъчварова.

В момента се изграждат едни 56 км., които се намират в изключително труден терен. На места наклонът е с 60 градуса, посочи още министърът.

В рамките на контрола вътрешния министър отговаря и на въпроси за бежанските центрове и изграждането на новите три площадки за настаняване на мигранти. Румяна Бъчварова заяви, че се търсят терени, на които да се наставят три временни центрове, които ще бъдат използвани само при нов и масиран натиск, като тези терени се избират според инфраструктура и възможности, които предоставят. Тези временни центрове ще бъдат с фургони и засилена охрана, за да може да се овладее движението на бежанците в страната.

„Допуснем ли всички бежанци да се движат самостоятелно из цялата страна – това би било катастрофа”, предупреди Румяна Бъчварова и допълни, че се прави всичко възможно да не се допуска компромис с процедурите.

До този момент 1300 – 1400 бежанци се изведени по програмата за релокация, 100 са върнати от Турция, а около 500 в Афганистан по програмата за връщане в страна на произход.

От парламентарната трибуни Румяна Бъчварова увери и че в момента се преценява кой от трите бежански центъра в София да бъде изнесен извън населеното място именно с цел опазване на обществения ред.

Тя увери, че МВР се старая да изпълни на първо място ангажиментите си спрямо българските граждани, но и без да пренебрегва човешките права на „тези хора, които според всички международни стандарти се нуждаят от закрила и съдействие”.