Само трима пилоти има за двата нови военнотранспортни самолета "Спартан", съобщи полк. Атанас Кривчев, зам.-шеф на щаба на ВВС, вчера, цитиран от "24 Часа".

Екипажът на един от най-модерните аероплани от този клас в света е от 2-ма души. Освен това всяка машина трябва да има и резервен екипаж.

Един от пилотите, обучавани на "Спартан", напуснал армията заради ниското заплащане. Нямало дублиращ екипаж, защото така било заложено в договора с италианската фирма "Аления аеронавтика", доставчик на самолетите. До края на годината трябва да имаме три екипажа, обеща полк. Кривчев. За момента те били достатъчни, защото единият от аеропланите не лети. За година и половина той претърпя две аварии и няма нито един полезен полет. И в двата случая при кацане и излитане силен страничен вятър накланя машината и крилата опират в пистата.

Според италианците грешката била у нашите пилоти, тъй като преминавали към новите самолети от руски Ан-26, а не от С-130 "Херкулес". Джузепе Джиордо, главен оперативен директор в "Аления", обеща повече часове за обучение на екипажите. Той огледа новостроящия се хангар за машините "Спартан" в авиобаза Враждебна. Хангарът е първият реализиран проект по програма за директен офсет.