С оглед подобрението на времето е нормално да очакваме все по-засилен миграционен натиск.

Това заяви в ефира на БНТ зам.-вътрешният министър Красимир Ципов. 

По думите му МВР предприело всички необходими действия, за да не бъдат допуснати миграционни потоци към България.

По повод промените в Закона за електронните съобщения, които разбуниха духовете, Ципов заяви:„Категорично няма как да говорим за злоупотреба, няма полицейски произвол“. Той разясни, че промените в Закона за електронните съобщения касаят т.нар. „трафични данни“.

Ципов поясни, че става дума за данни, които не разкриват нито съдържанието на кореспонденцията, нито съдържанието на телефонните разговори. По думите му в тях има лични данни, но те не са свързани с имената на лицето, с адреса. В случая не става въпрос за СРС, уточни той.

Става дума за това, да бъде идентифицирано лицето, което е набрало един съответен номер“, коментира зам.-вътрешният министър.

Целта е издирване на лица, за които има обосновано предположение, че са станали или могат да станат жертва на престъпление. Ципов даде за пример конкретна ситуация, в която има нужда от подобен род справка.

Например, при получаване на сигнал, че едно лице може да бъде отвлечено. Ако то не може да бъде открито, трябва спешно да бъде издирено, за да не бъде реализирано престъпление срещу него.

Освен МВР, достъп до такива данни ще могат да искат ДАНС, Държавната агенция „Разузнаване“, Военна полиция и Военно разузнаване.

Искането не се подава от служител, а от ръководител на компетентния орган. Гаранцията е съдебният контрол. Данните се съхраняват за срок от 6 месеца. Контрол ще упражнява и комисията за Защита на личните данни.

Надявам се, че няма да се стига до случаи като „Галерия“ и „Червеи“, макар че в тези два случая ставаше въпрос за СРС, а не за такива трафични данни“, посочи Ципов.

Според него това, че разрешението за достъп се издава от съда, премахва възможностите служител да злоупотреби с получените данни.