Няма пострадали българи при земетресението в Япония. Това съобщи посолството на България в Токио. Същевременно българските граждани, които пребивават в Япония, се призовават да спазват нарежданията и препоръките на местните власти, съобщи МВнР.

Нанесени са щети върху частни и публични сгради в най-силно засегнатите райони; съобщава се за свлачища, които са затворили няколко магистрали. Японското правителство провежда извънредно заседание сутринта на 14.02.2021 г. Сформирана е работна група от представители на различни компетентни ведомства за установяване на щетите и оказване на помощ на пострадалите.

В Япония очакват вторични трусове след 7.3 по Рихтер вчера

В Япония очакват вторични трусове след 7.3 по Рихтер вчера

Националните сили за самоотбрана са мобилизирани

Според японски експерти, земетресението от 13.02.2021 г. е вторичен трус след разрушителното земетресение от 11 март 2011 г., предизвикало ядрената авария във Фукушима.

Припомняме, през 2011 г. префектура Фукушима беше разтърсена от земетресение с магнитуд 9.0 по скалата на Рихтер. То беше последвано от гигантска вълна цунами, която доведе до авария в АЕЦ "Фукушима" и изтичане на радиация. Бедствието уби над 18 000 души.