Повече от 120 души са пострадали при земетресението вчера в Япония, в близост до Фукушима, съобщава TACC, позовавайки се на японските медии.

Трусът бе регистриран вчера в 23:08 местно време, около 18 часа българско време в Тихия океан, североизточно от префектура Фукушима. Първоначално обявеният от Националната метеорологична служба Япония магнитуд 7.1 бе увеличен до 7.3. Първоначално бе обявена заплаха от цунами, но след това предупреждението беше отменено.

Трусовете се усетиха в 10 префектури в Северна, Североизточна и Централна Япония, включително Фукушима, Мияги и столичния район.

Земетресение от 7 по Рихтер в Япония, близо до Фукушима

Земетресение от 7 по Рихтер в Япония, близо до Фукушима

Няма опасност от цунами

Засега няма регистрирани силни вторични трусове, но сеизмолозите предупреждават за възможността за такива.

При японското правителство заработи кризисен щаб. Премиерът Йошихиде Суга заяви, че трусът не е довел до мащабни разрушения и голям брой пострадали. Той призова местното население да не напуска домовете си в близко бъдеще и да се подготви за възможни вторични трусове.

Националните сили за самоотбрана са мобилизирани в готовност да окажат помощ при вторични трусове.

Енергийната компания Tokyo Electric Power съобщи, че експертите не са регистрирали аварийни ситуации в ядрената електроцентрала Фукушима-1 след земетресението. Главният секретар на японския кабинет Кацунобу Като каза, че ядрените съоръжения, разположени в Япония, не са повредени от земетресението. Високоскоростните влакове "Шинкансен" са спрени в няколко направления.

Националната метеорологична служба на Япония заяви, че земетресението вероятно е вторичен трус на така нареченото Голямо земетресение в Източна Япония, което стана на 11 март 2011 г. и доведе до мощно цунами и ядрената авария в АЕЦ Фукушима 1.

950 000 домакинства са без ток след земетресението в Япония, има пострадали хора

950 000 домакинства са без ток след земетресението в Япония, има пострадали хора

Няколко електроцентрали са спрени...