Радиационен облак няма да мине над България. Това успокои директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов на брифинг пред журналисти и на въпроси свързани с опасностите след взрива край Архангелск, Русия.

Всеки ден се следи радиационният гама-фон на територията на страната. Сред институциите, които отговарят пряко за следенето са Министерство на вътрешните работи (МВР), Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Институтът за ядрена безопасност към БАН, Министерство на здравеопазването и АЕЦ "Козлодуй".

Главен комисар Николов увери, че няма повишаване на гама фон нормите на територията на страна и в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" не са получавали от съседни страни данни за увеличена радиация.

От своя страна старши комисар Красимир Шотаров посочи, че на всеки 5 години се провеждат обучения за инциденти около АЕЦ "Козлодуй". Предвижда се през месец ноември през настоящата година да се проведе учебна демонстрация на всички сценарии при евентуален инцидент, като ще се включат и реакциите за безопасност на цялото население при аварии.