Все още не е установена връзка със сомалийските пирати, които отвлякоха британския танкер "Сейнт Джеймс парк", на борда на който има петима български моряци.

От външно министерство заявиха, че е задействан кризисният щаб.

Работи се и съвместно със съюзниците ни от Европейския съюз. Похитените български моряци са наети от варненската фирма "Зодиак - морски агенции" Варна ООД.

Мъжете са на възраст между 34 и 46 години. Четирима от тях са от Варна, а един от Русе. Вчера станаха ясни и имената им - Светлозар Тенев, Емил Дянков, Николай Колев, Ивайло Русев, Стефан Атанасов.

Говорителят на мисията на Европейския съюз за борба с пиратите Джон Харбър заяви, че спасяването на британския танкер ще бъде трудно. Той поясни, че това е така, тъй като екипажът е от хора от девет различни националности.

В екипажа на отвлечения танкер има също граждани на Полша, Украйна, Грузия, Румъния, Филипините и Индия.

По-късно стана ясно, че танкерът се придвижва на юг към източните брегове на Сомалия.

Според капитан Продан Раданов, регионален представител на британската фирма-мениджър Зодиак", преговори с похитителите на са започвали, не е отправено и искане за откуп. Най-вероятно това ще стане едва след като корабът спре на посоченото от пиратите място.

Снощи стана ясно, че Лондонската компания, собственик на плавателния съд, води преговори за освобождаването на плавателния съд. Основната цел е екипажът да бъде пуснат възможно най-скоро, съобщиха мениджърите на компанията.

В понеделник следобед пирати похитиха танкера в Аденския залив. Похитен беше и гръцки кораб, плаващ под панамски флаг в Индийския океан.
Според Харбър, двете отвличания са просто неприятно съвпадение и не са координирани, тъй като в двата района, отдалечени на 1600 км, действат няколко пиратски банди.

Танкерът "Сейнт Джеймс парк" е отплавал от Испания за Тайланд. Той превозвал 13 тона химически вещества, използвани в производството на пластмаси. Капитанът на плавателния съд подал сигнал за опасност, който бил прехванат от американския ракетен крайцер "Чосин".

Корабът се намирал на около 25-30 минути път. Когато пристигнал на мястото обаче, пиратите вече били превзели танкера.

Експерти прогнозират, че проблемът с пиратите ще се задълбочи, ако не бъде атакуван със затягане на мерките за сигурност и изправяне на виновните пред съда.

Това не е първият случай, в който български моряци са похитени от сомалийски пират.

През април тази година изчезна и корабът "Маласпина касъл" със 16 българи на борда. Той беше освободен след близо месец плен.

С последните два инцидента броят на пиратските нападения в Аденския залив и водите край Сомалийския бряг за тази година достигна 214, като 47 кораба бяха отвлечени. За сравнение миналата година пиратите извършиха 111 нападения и отвлякоха 42 кораба.

Морските разбойници акостират похитените плавателни съдове край своите твърдини Харадере и Хобьо. Международните антипиратски сили не могат да ги спасят, без да изложат живота на екипажите им на опасност.

Поради тази причина единственият безопасен начин за освобождаване на корабите, е като се плащат исканите от пиратите откупи.