Няма заразени с COVID-19 българи във фермата в баварския град Маминг, съобщи БНТ, позовавайки се на министерство на външните работи.

Консулската ни служба остава в контакт с фирмата, наела работниците. Безплатно ще се тестват всички около 3300 жители на общината. Чуждите работници са били по трима в едно спално помещение. Взети са всички необходими мерки и помещенията се дезинфекцират. Премиерът на Бавария Маркус Зьодер заяви, че в части от провинцията ще се въведе карантина.

Властите в Бавария предупредиха за възможна втора вълна на зараза с коронавирус и предстоящо затягане на мерките.

500 души са поставени под карантина, след като стана ясно, че 174 сезонни работници в зеленчукова ферма в град Маминг Бавария са заразени с COVID-19. Там работят граждани на България, Румъния, Унгария, Украйна.

От днес влизането в страната за граждани от 32 държави, сред които и България, е възможно само след направен PCR тест. Клъстър на заразата е открит и в Бретан, Франция. Забранени са посещенията на плажове, паркове и градини от 9 вечерта до 7 сутринта. Маските на обществени места са задължителни. Френската държава ще възстановява сумата от 54 евро за направен PCR тест на своите граждани.

Французите могат да се изследват и без лекарско предписание или симптоми. Солени глоби в италианската провинция Кампания, където хората са задължени да носят маски във всички закрити обществени пространства, а нарушителите се наказват с до 1000 евро.

Припомняме, че вчера бе съобщено за огнище на коронавирус във ферма с български работници в Бавария.