В Бавария се появи ново голямо огнище на коронавирус в зеленчукова ферма в Меминг. Почти 500 души са под карантина и не им се разрешава да напускат пределите на фермата, пише БГНЕС. Агенцията цитира германското интернет-издание "Меркур".

Местните власти поставиха ограда около фермата, а службата за сигурност следи за спазването на забраната за излизане. Преустановено е прибирането на реколтата. Това съобщи днес по време на пресконференция ръководителят на местната администрация Вернер Бумедер. Общо 174 работници са дали положителни проби за коронавирус.

Германия обмисля задължителни тестове за прибиращи се от рискови държави

Германия обмисля задължителни тестове за прибиращи се от рискови държави

Но с отрицателен тест няма да им налагат карантина

Маминг е селска община с около 3 300 жители, а във фермата там се отглеждат ягоди, краставици, зеле и цвекло. Сезонните работници са от България, Румъния, Украйна и Унгария, съобщава изданието.

Според Бумедер, фирмата не е изпълнила изцяло договорените хигиенни условия, а работниците са били настанени по трима души в контейнер.

Селскостопанският двор вече е отделен от външния свят. Сезонните работници, собственикът на фермата и семейството му, както и постоянните работници нямат право да напускат района, като им се доставя храна отвън.

"За съжаление, трябва да предприемем тази стъпка, за да избегнем по-нататъшното разпространение на заразата и да защитим населението", обясни Бумедер.

Германия е ударена от втора вълна на коронавирус

Германия е ударена от втора вълна на коронавирус

Втората вълна на коронавирус вече е тук.

Първите инфекции бяха установени в петък, след като на ръководството бе докладвано за седем сезонни работници с леки симптоми. Това стана причина да бъдат направени тестове на всички работещи във фермата. Един от заразените е настанен в болница и се лекува там, а в стопанството разделиха заразените и незаразените служители.

Зелените и СПД обвиниха правителството на Маркус Зьодер, че не е упражнило достатъчен контрол. Сега управляващите в провинция Бавария възнамеряват да организират ударно тестване на всички сезонни работници от големите ферми.

Безплатен тест за коронавирус в Германия за завърналите се от чужбина

Безплатен тест за коронавирус в Германия за завърналите се от чужбина

Тези, които се върнат от държави с риск, трябва да бъдат тествани

След избухването на огнището от коронавирус в кланицата във Визенхоф в средата на май е въведена специална програма за контрол на стопанства, в които работят сезонни работници. Тя налага извършването на щателна проверка на хигиенните условия на работното място и на условията на живот, което очевидно не се е случило.