Германия може да въведе задължителни коронавирусни тестове за туристи, които се връщат от дестинации с висок риск, след като броят на новите случаи в страната достигна нов рекорд, заяви здравният министър в събота, цитиран от "Ройтерс".

Министърът на здравеопазването Йенс Спан каза пред радио Deutschlandfunk, че правителството иска да направи всичко възможно, за да спре разпространението на вируса, като същевременно зачита основните права на хората.

"Ние проверяваме дали е законно да задължим някого да направи тест, защото това би било посегателство върху свободата", каза Спан.

Министърът, който е висш член на консерваторите на канцлера Ангела Меркел, добави, че съдилищата разглеждали всички коронавирусни мерки, за да гарантират, че са пропорционални с оглед на въздействието им върху основните права.

Германия е ударена от втора вълна на коронавирус

Германия е ударена от втора вълна на коронавирус

Втората вълна на коронавирус вече е тук.

В петък Спан и неговите регионални колеги в Германия се споразумяха, че властите ще предложат на завърналите се безплатни тестове на доброволна основа.

Пристиганията от страни, определени като високорискови - които в момента включват Съединените щати, Бразилия и Турция - ще правят незабавни тестове, докато пристигащите от други места ще могат да се тестват в рамките на три дни.

Ако летовниците, пристигащи у дома от високорискови тестове на страната, са отрицателни, няма да им се наложи да спазват 14-дневна карантина, която иначе е задължителна, въпреки че тя е приложена слабо.

Припомняме, че Германия е ударена от втора вълна на коронавирус.

Най-малко 204 964 са заразените в Германия от началото на пандемията. Починалите са се увеличили със седем до 9118.

189 800 души са се възстановили от заболяването към тази сутрин.