Евакуацията на българския екипаж от "Царевна" е била възможна едва на 50-ия ден от войната в Украйна, защото сега е решило ръководството в Кремъл. Това заяви пред БНТ бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

Той посочи, че няколко седмици преди да започне войната, руският флот с кораби от Черноморския, Балтийския, Северния и Тихоокеанския флот на Руската федерация на практика са блокирали цялото украинско крайбрежие - и в Черно, и в Азовско море, с което е бил наложен пълен контрол над Черно море с изключение на териториалните води на страните членки на НАТО.

Именно Русия е тази страна в конфликта, която не разрешава на търговските кораби да напуснат украинските пристанища, подчерта Тагарев.

Според него е била постигната някаква договореност, вероятно с участието на българските власти, да бъдат евакуирани нашите моряци.

Няма как те да бъдат изтеглени без съгласието на руската страна, категоричен бе бившият силов министър.

Припомняме, в Черно море заради военните действия в продължение на месец бяха блокирани два кораба с български екипаж, като именно "Царевна" се намираше в центъра на бойните действия - на пристанището в Мариупол.

Вчера част от екипажа на "Царевна" беше евакуиран.

Първи кадри с евакуираните българи от „Царевна”

Първи кадри с евакуираните българи от „Царевна”

Всички сме добре, евакуираме се и скоро ще си бъдем вкъщи, споделя Веселин Славчев