Няма лекарска грешка при смъртта на 19-годишния абитуриент от Велико Търново, който почина от Covid-19 след 18-дневно лечение в областната болница. Това е заключението от проверката на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Това съобщи БНР. Управителят на великотърновската болница д-р Стефан Филев коментира, че младежът е бил с много рискови фактори, не са използвани експериментални лекарства.

По време на лечението са проведени телефонни консултации с водещи медици в страната, заявиха от болницата, но те не са изцяло отразени в документацията на пациента, се посочва в доклада на Медицинския надзор. Другият пропуск е, че няма подписани декларации за информирано съгласие от младежа или родителите му.

Разследват смъртта на абитуриент с COVID-19 от Велико Търново

Разследват смъртта на абитуриент с COVID-19 от Велико Търново

Работи се по версията за лекарска небрежност

В документа, предоставен от Софийска градска прокуратура, със заключенията от аутопсията на младежа след направената ексхумация се посочва, че няма данни за заболявания извън коронавирусната инфекция. Болничният директор д-р Стефан Филев заяви, че получава заплахи за живота си и за семейството си от бащата на починалия младеж, за което ще предприеме законови мерки.

Припомняме, че на 1 юли бе съобщено, че абитуриент е с коронавирус. Месец по-късно бе съобщено, че момчето е починало.

На 20 август прокуратурата започна разселване заради смъртта на момчето.