19-годишен абитуриент от Бяла е заразен с коронавирус, съобщава БНТ.

Той е учил в една от гимназиите във Велико Търново, а в събота, 27 юни, е празнувал своя бал заедно с още 100 души - негови съученици и учители.

Ден по-късно младежът се е оплакал от болки в гърлото и висока температура.

След консултация с личния лекар му е била взета PCR проба, която се е оказала положителна. По информация на РЗИ-Русе момчето незабавно е било транспортирано с линейка до болница в крайдунавския град. Издирени са контактните му лица и са поставени под 14-дневна карантина. Състоянието на младежа е стабилно.

От Областния кризисен щаб във Велико Търново потвърдиха, че младежът е възпитаник на една от гимназиите в града. В събота той е празнувал абитуриентския си бал заедно със съучениците си, учители и още един випуск от друга великотърновска гимназия.

Абитуриентите са дефилирали на открито в подножието на крепостта Царевец, а след това са продължили тържеството си в ресторант и нощен клуб.

Присъствалите на бала вече са уведомени, като учителите са в отпуска. На всички е препоръчано да се самоизолират и да наблюдават състоянието си.

Очаква се днес да стане ясен точният брой на хората, които ще бъдат поставени под карантина. Заведенията ще са затворени за щателна дезинфекция.