От ПП "Обединени земеделци" ще подкрепят на предстоящите парламентарни избори онези личности, които ще продължат да работят за европейския и демократичен път на България.

Пред News.bg лидерът на политическата партия Петя Ставрева обясни, че за земеделците е изключително важно България да не се отклони от европейския път на развитие. Ставрева обаче не посочи конкретни лица, нито партии, а обясни, че е важно да се направи едно по-широко обединение в център дясно. За съжаление, били прекарани разделителни линии и сформирани безпринципни коалиции.

"Аз смятам, че най-важното след изборите е България да продължи своя европейски път и винаги от "Обединени земеделци" призоваваме за обединението на силите, защото и историята, и нашите водачи ни учат, че обединението прави силата. Когато предизвикателствата са свързани с европейския хоризонт на България и с възможността българските граждани да живеят по-добре, отговорността на всеки, който търси подкрепа на изборите, трябва да бъде свързана с отговорност и принципна позиция", подчерта тя.

Днес земеделците отбелязаха 142 години от рождението на лидера си Александър Стамболийски.

За Ставрева е важно думите на Стамболийски за свободата, народовластието и добруването да бъдат превърнати в реални политики. Тя определи Стамболийски като пример за всички нас как трябва да се отстоява свободна и независима България. "Той говореше за обединение на силите и ни даде своя пример как трябва да работим за хармоничното развитие на страната", посочи тя.

По отношение на земеделската собственост и на аграрната реформа има още много неща, които трябва да бъдат реализирани днес, особено в момента, в който България е в ЕС и има достъп до огромен европейски ресурс, изтъкна Петя Ставрева.

От "Обединени земеделци" определиха Стамболийски като ярък пример не само за народовластие, не само за каузата на земеделското движение, но и един пример как в трудни моменти държавата може да стъпи на крака, когато начело са били визионери, управляващи с хоризонт, свързан с успешно развитие години напред.

Ставрева обясни, че Стамболийски е бил реформатор, идеолог на земеделския съюз и държавник, който изправил на крака България след Първата световна война. По време на земеделското управление се приели над 300 закона, които реформирали основните сектори на икономиката и поставят България на картата на Европа.

Ставрева открои Стамболийски като земеделски водач с далновидна мисъл по отношение на европейския хоризонт на страната. В далечната 1920 г. Стамболийски за първи път заговорил за съединение, за европейски и за балкански щати, като виждал България на картата на Европа по един много демократичен начин. "Народовластието и демокрацията бележат управлението на Стамболийски, а чрез аграрната реформа той създава условие за развитие на икономиката и намаляване на различията между града и селото - "нещо, което и днес имаме нужда като политики да се реализират" каза още Петя Ставрева.