Пазарджишката окръжна прокуратура поиска екстрадиция за румънец, издирван за измама и кражба с европейски заповеди за арест, съобщиха от Апелативна прокуратура-Пловдив.

От държавното обвинение искат да бъде екстрадиран в Румъния 23-годишния Матей Александру, румънски гражданин. Европейските заповеди са издадени от съда в гр. Текуч, област Галац, Румъния.

Причината да бъде търсен са две наказателни решения по дела с влезли в сила присъди. По първото Матей Александру е бил осъден на година лишаване от свобода за престъпление по чл. 244 от Наказателния кодекс на Румъния, което е за измама.

Втората присъда , която също е от 1 година лишаване от свобода, е за квалифицирана кражба – престъпление по чл. 228 ал. 1 и чл. 229 ал. 1 от Наказателния кодекс на Румъния.

Матей Александру е бил задържан в град Велинград на 2 декември 2015 г., тъй като е бил издирван чрез Шенгенската информационна система във връзка с получени две европейски заповеди за арест. На 5 декември 2015 г. по искане на Окръжна прокуратура-Пазарджик съдът му е наложил мярка „задържане под стража“.