Районна прокуратура - Петрич е привлякла към наказателна отговорност мъж за незаконен добив на инертни материали в коритото на река Струма.

Към настоящия момент са разпитани свидетели. Прокуратурата е привлякла в качеството на обвиняем едно лице. Същият е задържан за срок до 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за налагане на мярка за неотклонение "Задържане под стража", съобщи пркуратурата.

Припомняме, вчера бе съобщено, че екоинспектори разкриха незаконен добив на инертни материали от коритото на река Струма, в землището на село Дрангово, община Петрич.

В акцията участваха служители на икономическа полиция, жандармерията, експерти и директорите на Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" и на дирекция "Управление на водите" в МОСВ.

На място са установени няколко тежки камиона и багери. В близост до коритото на реката е намерена фадрома и товарен камион с мокър инертен материал.

Незаконен добив на инертни материали от р. Струма устаноновиха от МОСВ

Незаконен добив на инертни материали от р. Струма устаноновиха от МОСВ

Намерени са около 2-3 хил. кубика депониран материал

В съседното село Ръждак са намерени около 2-3 хил. кубика депониран материал. Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична.

Според събраните досега данни в незаконния добив са замесени няколко фирми на територията на две общини в Благоевградска област. В момента се прави оглед на коритото на реката в участъка от Петрич до Кулата.

Разследването продължава.