Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Апелативен съд-София протест срещу присъдата на Софийски градски съд (СГС) от 4 март 2022 г., с която подсъдимият Кристиян Николов беше признат за виновен за това, че при шофиране след употреба на наркотици е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на Милен Цветков. Николов беше осъден на 9 години затвор, а шофьорската му книжка беше отнета за срок от 10 години. 

С протеста си прокуратурата настоява Апелативния съд да признае подсъдимия за виновен в извършване на умишлено престъпление по чл. 342, ал. 3, б. "в", пр. 2 вр. с ал. 1 от НК и да му наложи по-тежко наказание. СГП счита, че от събраните в хода на съдебното следствие доказателства се установява, че на 19 април 2020 г. подсъдимият умишлено е причинил смъртта на М. Ц., като при управление на лек автомобил в София е нарушил правилата за движение по пътищата, в следствие на което е предизвикал пътнотранспортно произшествие с автомобила на пострадалия, което е довело до смъртта му.

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиян Николов

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиян Николов

Това стана ясно днес по време на заседание на Софийския градски съд

Припомняме, че Кристиян Николов предизвика на Великден през 2020 г. катастрофа, при която загина журналиста Милен Цветков. Николов се вряза в спрял на червен светофар автомобил на кръстовище до столичен търговски център. Обвиняемият е шофирал с несъобразена скорост и ударил отзад колата шофирана от Милен Цветков. В резултат на тежкия удар журналистът загива. Полицейската проверка показа, че Николов е управлявал автомобила под въздействието на наркотични вещества. От прокуратурата бяха поискали 15 години затвор за младежа, но съд не е прие преквалифицираното обвинение на прокуратурата за умишлено убийство заради употребата на наркотици от шофьора.