Прокуратурата поиска 15 години затвор за Кристиян Николов по делото Цветков. Това стана ясно днес по време на заседание на Софийския градски съд, съобщи bTV.

Кристиан Николов бил загубил съзнание преди да се вреже в колата на Милен Цветков

Кристиан Николов бил загубил съзнание преди да се вреже в колата на Милен Цветков

Твърдението му е две години след катастрофата

Припомняме, че на 19 април 2020 г. - навръх Великден, Николов, който шофира с коктейл от наркотици в кръвта и превишена скорост, се вряза в колата на Милен Цветков, спрял на червен светофар. Записи от видеонаблюдението показват, че Кристиан Николов дори не е опитал да спре или да избегне сблъсъка.

По разследването бе обвинена и майката на шофьора - Десислава Николова, като тя е със взетата мярка за неотклонение "парична гаранция" от 100 000 лв. Николова е обвинена, тъй като е управител на търговскотото дружество, собственик на автомобила.

Обвинения бяха повдигнати и срещу приятелката на Николов - Симона Цветкова, и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Двамата са пътували в джипа към момента на катастрофата, но са избягали от мястото на инцидента, а след това са и отказали да сътрудничат на разследването. Те бяха задържани първоначално, а след това освободени от ареста срещу гаранция от по 10 000.

В края на февруари 2021 година делото за катастрофата, в която загина Милен Цветков, започна по същество, като първият свидетел беше приятелката на обвинения. Именно тя свидетелства, че най-напред Кристиян Николов е оказал първа помощ и всячески се е опитал да бъде полезен. Тя също така отрече Николов да е употребявал наркотици, а защитата на Кристиан пред журналисти след заседанието изказа и тезата, че наркотичните вещества в кръвта му са му били сипани от друго, неизвестно лице.

Сред експертизите от разследването е и кръвен анализ, който показва коктейл от дрога в организма му. Освен това Кристиан е шофирал без да намали на приближаващото кръстовище, където е изчаквал червения светофар Милен Цветков.

По време на заседанието на 21 януари тази година обвиняемият даде обяснения пред съда. В тях той каза, че оказал първа помощ на Цветков, а преди катастрофата бил пил чай с медицински коноп за успокоение.