Случаят с катастрофата с Милен Цветков може да се тълкува като терористичен акт - това е камикадзе, което отива да убива по начина, по който се движи.

Така председателят на Съюза на преподавателите по автомото подготовка Йонко Иванов коментира в сутрешния блок на БиТиВи катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков.

Според Иванов трябва да се бръкне в мисълта на родителя и на семейството, че този, който е дал ключа на автомобила, също трябва да поеме отговорност.

В процеса на обучението на кандидат-шофьорите има специална тематика на тема превишена скорост и дали трябва да се употребяват наркотици или не преди влизането в автомобила. Тези хора, които са били в автомобила, и семейството на шофьора са важните в случая. Наркоман не се става от сега, а с месеци и години. Цялото негово обкръжение, в което живее, са свикнали с него, каза Иванов.

Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи посочи, че общественият интерес към Кристиан Николов е огромен, всички са се вперили в случая. Цялата картинка е, че няма превенция - говорим за наркотици, но ако има повече тестове и те се правят от Пътна полиция, категорично ще бъде ограничено използването им, смята Тодоров.

"Ако Милен Цветков беше ударен от малка кола нямаше да загине", каза още Тодоров в отговор на въпрос дали на младите шофьори трябва да бъде забранено да управляват мощни автомобили. Според него трябва да се конфискуват автомобилите на хора, употребили наркотици.

Малко по-късно от Асоциацията на пострадалите при катастрофи разпространиха официално предложението си, според което трябва да има законова промяна, която да позволява конфискуване на управляваното от нарушителя МПС, независимо чия собственост е превозното средство.

Към момента в правната уредба на страната съществува подобна хипотеза, при която се конфискува МПС, с което се извършва контрабанда, например пренасяне на наркотици през граница.

Те обаче настояват подобно наказание да бъде въведено и за престъплението управление на МПС след употреба на наркотици.

През 2019 г. са заловени около 2500 водачи, управлявали МПС след употреба на наркотични вещества.