Очаква се да бъдат разплатени близо 640 млн. лв. към фирмите за пътно поддържане за периода 2021 г. за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по време на днешния парламентарен контрол.

В резултат на работата на комисията досега, очаквам тя да излезе с решение, с което 129 млн. лв., свързани с дейности по маркировка, знаци, мантинели да бъдат изплатени. Предвид това, че проверката на сертификатите ще отнеме повече време, а на фирмите ще им е тежко да посрещат този голям дълг и в същото време да продължат да поддържат пътищата, имаме съгласие да се разплати 50% от оставащата наддоговорена сума. Това е около 509 млн. лв. допълнително над тези 129 млн. лв., съобщи още Гроздан Караджов.

Гроздан Караджов: При 100 дупки основен или текущ ремонт на пътя се прави?

Гроздан Караджов: При 100 дупки основен или текущ ремонт на пътя се прави?

Парите за свлачища са изключително недостатъчни

Следващата седмица трябва да има решение на комисията и необходимата сума ще бъде осигурена с постановление на Министерския съвет. Комисията ще разпише колко трябва да се плати към всяка фирма, допълни вицепремиерът. Решението ще е на базата на обективни критерии. В сключените през октомври и ноември 2021 г. споразумения с пътноподдържащите фирми падежът на задълженията по договорите изтича в средата на 2022 г.

1 - 1,2 млрд. лв. струва годишно нормалното поддържане за пътищата. Толкова сме заложили в бюджета за тази година. Заложените в договорите от м.г. 250 млн. лв. са многократно надхвърлени. Освен, че са извършвани типичните текущи ремонти, по тези договори са правени и основни ремонти. Те не са процедирани по законовия ред за строителни обекти и за тях не са получени разрешения за строеж. Наддоговорените средства за текущ ремонт м.г. са близо 1,2 млрд. лв. Заедно с недовършената работа цялата сума е в размер на над 2 млрд. лв., обясни Караджов.