Очната болница във Варна става собственост на Медицинския университет в града. С 42 "за" Общинският съвет (ОбС) гласува дяловете от капитала на "Специализираната болница по очни болести за активно лечение" (СБОБАЛ) да бъдат прехвърлени безвъзмездно чрез дарение на МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов", съобщиха от местния парламент.

Болницата е под управлението на ВУЗ-а от 2019 г., но но до момента е била собственост. "Оттогава дружеството беше стабилизирано, престана да трупа загуби и е в добро финансово състояние", посочват от ОбС-Варна.

Най-големият проблем пред болницата в момента била лошата материална база. Университетът предложил да обнови изцяло сградата й, но за да направи инвестиции, било необходимо да притежава дружествените дялове в капитала на Очна болница.

С друго решение на Общинския съвет капиталът на болницата се увеличава с 448 300 лева. Средствата представляват стойността на целева субсидия за погасяване на просрочени задължения на СБОБАЛ към 24. октомври 2019 г.

Областният управител блокира неоснователно бюджета на Варна, според депутати от ГЕРБ-СДС

Областният управител блокира неоснователно бюджета на Варна, според депутати от ГЕРБ-СДС

Общината не можела да изпълнява основните си дейности

Прегласувани са и върнати от областния управител решения за повторно разглеждане. Одобрени са повторно промени в Наредбата за организация на движението, с което се удължава работното време на Синята зона в градаи се въвежда Зелена зона, както и предложение за даване на съгласие за поемане на дългосрочен общински дълг за изпълнение на част от инвестиционната програма на общината.

ОбС прегласувал и също "Годишната програма за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост през 2022 г." и решения за продажба на недвижими имоти чрез публични конкурси.

Отпускат се и 260 000 лв. на Двореца на културата и спорта за спешен ремонт на трафопост, собственост на общинското търговско дружество. Изграденото преди 35 г. съоръжение било в критично състояние и съществувала голяма опасност комплексът да остане без ток за дълго време.