Бюджетът на Варна не може да функционира наради обжалване на две решения на Общинския съвет от страна на областния управител Благомир Коцев, защото те касаят приходната част на бюджета. Община Варна не може да изпълнява основните си дейности по образование, здравеопазване, в социалната сфера и да реализира основните си проекти.

Това заявиха на пресконференция варненските депутати от ПГ на ГЕРБ/СДС Павел Христов, Славена Точева, Бранимир Балачев и Красен Кралев за върнатите за преразглеждане от областния управител Благомир Коцев решения за новия дълг и продажбата на общински имоти, съобщиха от ГЕРБ.

Балачев коментира, че блокирането на бюджета може да става по законосъобразност, а не по целесъобразност, както било направено.

"Платени ли са 10 000 лева за юрист да скалъпи заповедта за връщане и преразглеждане на двете решения от страна на областния управител на Варна", пита Балачев. По думите му припомни, че в условията на финансова и икономическа криза в страната националният бюджет е приет в края на март, не е отворена нито една национална програма за общините, а Варна има приет балансиран бюджет без вдигане на местните данъци и такси.

Съдът отмени решение за "Пълдин туринвест", прехвърля акции на Пловскивския панаир
Обновена

Съдът отмени решение за "Пълдин туринвест", прехвърля акции на Пловскивския панаир

Решението може да се обжалва

Славена Точева пък ще обжалва по във Върховния административен съд "мълчаливия отказ" на областният управител да отговори на въпрос за събраните средства по дарителската сметка за бежанците от Украйна, обявена от него. "С какви средства се лъска имиджът на Благомир Коцев, от който вървят постове във "Фейсбук - трафика, спонсорирани от лицето Светослав Георгиев? Има ли той връзка с Центъра за бежанците във Варна и с областния координатор на ПП Николай Стефанов", попита тя.

СпоредКрасен Кралев хаосът с настаняването на бежанците от Украйна след 31 май става пълен. "Хотелиерите по Черноморието, коитопредоставиха своите бази за приютяването им, са в паника преднастъпващия сезон. Те са принудени да анулират резервации на туристи.Бежанците не знаят къде ще бъдат настанени, оказва се, че се предвиждатза тях почивни станции, които са резервирани с детски лагери илидържавни служители от съответните ведомства", каза той. "Чакаме отобластния управител отговор колко пари от преведените от ЕС 148 млн. евро са получени за най-големия бежански център във Варна", допълни Кралев.

Павел Христов пък коментира темата с Морската градина във Варна. Той посочи, че десетки автомобили се движат по алеите, предвидени само за пешеходци заради частните интереси на малка група хора, обслужвани от областния управител.

648 млн. лв. е проектобюджетът на Варна за 2022 г.

648 млн. лв. е проектобюджетът на Варна за 2022 г.

Най-важният финансов документ на общината предстои да бъде гласуван следващата седмица

"Почти четири пъти се обжалваха заповедите на кмета Иван Портних за спиране на достъпа на автомобили в Морската градина през годините, включително и от сегашния областен управител като физическо лице и свързан със семейните си фирми. Сега да сте чули Коцев да е предприел мерки за ограничаване на колите и инцидентите в парка , или "зелените" или т.н. десни да вървят с плакати? Не, защото един от най-големите приватизатори в Морската градина е семейството на областния управител. Защо преди шест месеца темата за Морската градина беше една, а сега изведнъж стана друга?", коментира и Бранимир Балачев.

Според Кралев се очертават и лоши перспективи в живота на варненци, а и на всички българи - обедняване, фалити в бизнеса, заради цените на тока и газа. "Очевидно някой е намерил много бърза схема да се върнат посредниците в енергетиката и фирми, близки до управляващите, да се настанят по веригата и да вземат комисиони, които по изчисление на експертите излизат по 54 млн. евро от газа за месец,", изтъкна той.