Варненският административен съд отмени Решение на Общински съвет - Варна от 02 май 2017 г. за безвъзмездно прехвърляне от Община Варна на Държавата, чрез Министъра на икономиката, на 16 314 400 броя безналични акции. Информацията е на Административен съд - Варна. Става въпрос за т.нар. Търговски дом.

Всяка акция е с номинална стойност 1 (един) лев, което е 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. Според това решение на общината е трябвало кметът Иван Портних да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху акциите с Министъра на икономиката, както и да извърши всички други правни и фактически действия за прехвърляне на акциите

Нинова зове Варна да не прехвърля акциите си от Пловдивския панаир на Георги Гергов

Нинова зове Варна да не прехвърля акциите си от Пловдивския панаир на Георги Гергов

Това бил акт на скрита приватизация

Съдът отмени и Решение на варненските общинари, които се съгласяват Община Варна да стане акционер в "Пълдин туринвест" АД, гр. Пловдив. С това решение е трябвало общината да апортира в капитала на "Пълдин туринвест" АД, гр. Пловдив, притежаваните от Община Варна 16 314 400 броя обикновени поименни безналични акции с право на глас в Общото събрание на акционерите. За това решение е трябвало кметът Портних да изпълни фактическите и правни действия по изпълнението на решението.

Решенията на общината са обжалвани от Областния управител на Варна Благомир Коцев. Според мотивите на съда оспорените решения на Общински съвет - Варна са приети при допуснати в хода на производството съществени нарушения на процесуалните правила и са нарушени принципи на административния процес за истинност, равенство, достъпност, публичност и прозрачност, последователност и предвидимост.

"Допуснато съществено процесуално нарушение в производството по издаване на акта е самостоятелно основание, налагащо неговата отмяна като унищожаем административен акт", се казва в решението на съда.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14- дневен срок.

Прокуратурата се зае с варненските акции в Пловдивския панаир

Прокуратурата се зае с варненските акции в Пловдивския панаир

Варненските общинари ги прехвърлиха на Георги Гергов

Впоследствие от "Демократична България" припомниха, че повече от две години водят битка срещу "прилапването" на Панаира от бизнесмена Георги Гергов.

През октомври миналата година адвокат Веселина Александрова, общински съветник на "Демократична България" в Пловдив и председател на местната организация на "Да България", разкри схема за пълното завладяване на Панаира от Гергов чрез прехвърляне на акциите на община Варна в него по инициатива на кмета Иван Портних.

В битката срещу незаконната сделка обединиха усилията си общинските съветници на "Демократична България" в Пловдив и Варна, но в края на годината мнозинството във Варненския общински съвет гласува апорта. Решението в местния парламент на морската столица бе взето с 28 гласа "за" - от ГЕРБ, БЗНС-Ал. Стамболийски, ВМРО, ДПС и двама независими. "Против" гласуваха 15 съветници - от "Демократична България", БСП, "Възраждане" и един от ВМРО.

През декември депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев попита от парламентарната трибуна служебния премиер Стефан Янев какво може да направи правителството срещу това Панаирът да отиде в ръцете на Гергов, но Янев само потвърди, че това е скрита приватизация и със съжаление даде да се разбере, че въпросът е в ръцете на местната и на съдебната власт.

Накрая общинарите на "Демократична България" от Варна и Пловдив поискаха от областния управител на Варна да поиска от съда отмяна на решението на Варненския общински съвет. Тогавашният областен Марио Смърков подаде жалба в законовия срок в административния съд, който сега отменя сделката, припомнят от ДБ.

Припомняме, на 10 декември 2021 г. Варненските общинари решиха да прехвърлят акциите, които община Варна притежава в "Международен панаир Пловдив", на дружеството "Пълдин туринвест".

С поредица операции, влизане в правата на реститути на терена и апортни вноски, Гергов успя, въпреки изричната забрана за това, да стане мажоритарен собственик на Пловдивския панаир. Безуспешни останаха усилията на тогавашния министър Трайчо Трайков през 2012 г. за връщането на панаира.

ГЕРБ направи опит да замени остатъчния дял на държавата от Пловдивския панаир срещу т. нар. "Дупка" във Варна и по този начин Гергов да бъде облагодетелстван за пореден път. Заради скандала сделката се провали. "Дупката беше купена от общината, в резултат на което държавата придоби дупка в центъра на Варна, а пък Гергов получи 43 млн. лева", припомнят още в сигнала си от ДБ и настояват, че сезират главния прокурор и защото той даде обещание да направи пълна проверка на приватизационните сделки на прехода.