пловдивски панаирОкръжният съд в Пловдив обяви за нищожни увеличенията на капитала на „Международен панаир Пловдив" АД от декември 2006 г. и март 2007 г., с които държавата загуби мажоритарния си дял в дружеството, съобщиха от Министерството на икономиката.

Припомняме, през април 2010 г. държавата оспори двете увеличения на капитала на панаирното дружество, както и при издадените в тази връзка актове на Министерския съвет, оглавяван от бившия премиер Сергей Станишев.

Проверката тогава констатира и нарушения в действията на бившия икономически министър Румен Овчаров (потвърдени в мотивите към решението на съда), в резултат на които държавата е изгубила контрола върху панаира, за сметка на „Пълдин туринвест" АД - дружество, контролирано от приближения до президента Първанов пловдивски бизнесмен Георги Гергов.

От мотивите на съда става ясно, че компанията „Международен панаир Пловдив" при първото увеличение на капитала вече не е била еднолична държавна собственост, а акционерно дружество. Поради тази причина икономически министър Румен Овчаров не е имал правомощията сам да се произнесе за увеличаването на капитала.

Освен това, съгласно чл. 28 ал. 7 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за намаляване на държавното участие е било необходимо съгласието на Агенцията за приватизация. Такова съгласие не е открито по делото. Неспазването на това изискване е превърнало увеличението на капитала в скрита приватизация, смятат магистратите.

Трайчо Трайков изрази задоволството си от становището на съда. Надявам се на благоразумие от страна на миноритарния собственик в интерес на доброто управление и бъдещите икономически резултати на дружеството", заяви още министърът.

Въпреки призива Трайчо Трайков, Георги Гергов заяви, че ще обжалва съдебното решение пред Апелативния съд.