Общинският съвет във Варна върна в министерството на икономиката 29 процента държавни акции от Международния панаир в Пловдив, съобщяват от БНТ.

На извънредна сесия, общинските съветници подкрепят предложението на групата на ГЕРБ само с един се въздържал се. След Пловдив и Варна изпълнява препоръката на Изпълнителната комисия на ГЕРБ да се откаже от дела в панаира.

Част от общинските съветници във Варна гласуват "за" предложението, но с особено мнение. Общинският съветник Чавдар Трифонов - "Реформатори и патриоти", коментира, че когато миналата година, Общинския съвет гласува за придобиването на тези 29 процента е било пределно ясно, че те са разменна монета за "Дупката".

ГЕРБ нареди и на Портних да откаже Пловдивския панаир

ГЕРБ нареди и на Портних да откаже Пловдивския панаир

Целта била консолидация на държавната собственост в Панаира

Кметът Иван Портних отхвърля обвиненията с твърдението, че тогава акциите са приети от министерството на икономиката, за да се използва опита и да се взаимодейства с Пловдивския панаир, за организиране през летните месеци на техни изнесени експозиции и всякакви летни инициативи.

Част от общинските съветници определят начина, по който е организирано връщането на акциите, като унижение за местното самоуправление, защото нареждането идва от партийна централа.

Според представителите на ГЕРБ и на кмета Иван Портних, при гласуването е надделяла целесъобразността, защото единодушно всички представители на всички политически формации са гласували по същия начин.

"Не можем да кажем, че съветът е изпълнил някаква политическа повеля, не е сериозно", коментира Портних.