Около 75% от пожарите през лятото са в резултат на човешка дейност. Най-честата причина за възникването на бедствията са палането на огън на открито и обгарянето на стърнища.

Последната дейност е категорично забранена, но традицията продължава, въпреки и че агроспециалистите са я отрекли като полезна за земята.

Само за едно денонощие у нас е имало около 200 пожара, от които 28 – с материални щети. В момента се гасят 150 дка гора край Перник, като на мястото е изпратен един екип огнеборци, които работят заедно със служители на горското стопанство. Пожарът е възникнал снощи и вече е под контрол, увери гл.инсп. Стефан Стефанов, началник сектор „Превантивна дейност” в пожарната, в студиото на БиТиВи.

Стефанов обясни, че в Южна България има няколко пожароопасни района. В Пловдив, Пазарджик и Стара Загора това се дължи на земеделските дейности, в Хасково и Ямбол – на големите площи със суха растителност. В района на Благоевград рискът е по-голям заради активната туристическа дейност.

Главният инспектор коментира, че още през зимния сезон се извършват сериозни проверки за пасивната защита в горския фонд – дали има пътища, просеки и водоизточници, които да бъдат използвани от пожарникарите при необходимост.

По думите му с помощта на европроекти огнеборците разполагат с голямо количество модерна техника, а освен това има и два хеликоптера с възможност за гасене от въздуха.