Държавните органи у нас не работят достатъчно прозрачно и администрацията не функционира добре.

Това сочи основният извод от годишния доклада на националния омбудсман Гиньо Ганев. Той беше връчен на председателя на парламента Георги Пирински, съобщи БНР.

Ганев коментира, че сред хората цари недоволство, че правата им като пациенти не се спазват. Няма равен достъп до избрана от човека медицинска помощ, отбеляза още омбудсманът.

Липсва граждански контрол върху работата на органите на МВР, каза още Ганев. Според него бюджетът на вътрешното министерство трябва да бъде известен на обществеността.

Гражданите се оплакват и от монополите в сферата на обществените услуги - топлофикация, ВиК, електроразпределение. Гражданите подават  и жалби, свързани със собствеността.

От началото на създаването на институцията до края на миналата година са постъпили общо 8 836 жалби, в момента те вече са 9 441, отбеляза от своя страна директорът на дирекция "Жалби и сигнали на граждани" Росица Тоткова.

Тя допълни, че 87 % от проверките са приключили с разрешаване на спора или със съвет към хората какво да предприемат, за да реализират правата си.

По думите й, често има ситуации, в които действията на администрацията са законни, но не е постигнато справедливо решение за хората. Често обаче има констатации за нарушени права, посочи още Тоткова.