През изминалата година българите са подали най-много жалби срещу мобилните оператори и топлофикация.

Оплакванията срещу телекомите са двойно повече в сравнение с 2010 година. Данните съобщи общественият защитник Константин Пенчев при представяне на годишния доклад на институцията.

Като цяло изминалата година е с рекорден брой оплаквания, откакто е създаден правозащитният орган.

Над 5 500 жалби и сигнали са постъпили в администрацията на омбудсмана за миналата година. Нарушенията в обществените услуги оглавяват статистиката с оплаквания - общо 1 328 или 24 процента от всички постъпили, уточни той, цитиран от БНР.

Близо 500 жалби са срещу мобилните оператори, следват оплакванията от топлофикациите, ВиК и електроразпределителните дружества.

Делът на оплакванията за нарушение в социалните дейности също е висок и е 18 процента от всички жалби и сигнали.

15% от гражданите са се жалвали заради спорове за земеделски земи и незаконно строителство, а 11% - заради нарушените им права и свободи.

Общественият защитник отчете като свое най-голямо постижение постигнатото решение да няма необжалваеми глоби, т.е. че не може да има административно наказателно производство, без да има право гражданинът да се обърне към съда.

Това, с което омбудсманът не се е преборил още, е различното тълкуване за давността за парното от страна на различните съдилища - три и пет години. Въпреки че Пенчев е формирал искането до ВКС за решение на срока за давност, такова все още няма.

Най-непреодолимият казус за Константин Пенчев остава формирането на такса смет.

Ввече нямам думи. Защо пенсионер на пъпа на София, който живее в един огромен апартамент и хвърля една торбичка смет за цяла седмица, трябва да плаща повече от 10-членно семейство в "Люлин" или "Дружба". Ето това не мога да разбера и няма кой да ми обясни, коментира Пенчев.