В България досега не е провеждана по-мащабна операция по търсене и спасяване като тази за издирване на оцелели от екипажа на кораба "Толстой".

Не е вярно, че тя е започнала с 12 часа закъснение, заяви във Варна директорът на изпълнителна агенция "Морска администрация" Николай Апостолов, цитиран от Радио Варна.

Според него, половината от сигналите, приемани от автоматичен буй, както при "Толстой", са фалшиви, защото те могат да се задействат от удар или от вибрация.

Николай Апостолов добави, че веднага след получаването на сигнала за потъването на кораба от Москва са предприети действия по издирване на оцелели, включително и с хеликоптер.

Операцията продължава и в момента с издирване по бреговата ивица, най-вероятно тя ще продължи до края на седмицата.

Пълното оборудване на кораб, според съвременните изисквания за участие в операции по търсене и спасяване, струва близо 1 милион евро.

Николай Апостолов участва в откриването на международна конференция във Варна, посветена на морската безопасност, която е организирана от община Варна със съдействието на министерствата на транспорта, на извънредните ситуации и на отбраната.

Припомняме, при трагедията преди четири дни корабът "Толстой" потъна изключително бързо. От 10-членния екипаж бяха спасени двама моряци.

Това са матросите на кораба „Толстой" Денис Ахрамеев и Андрей Криженовски. До качването им на борда на белгийската яхта двамата се намираха на спасителен плот.