По двама души от всяка опозиционна парламентарна партия ще обикалят социалните домове в страната, за да се запознаят с условията там.

Като резултат от тези проверки работната група ще предложи законодателни промени в сферата на закрилата на децата у нас, съобщи БНР.

От опозицията са категорични, че финансовите средства в социалните домове са недостатъчни, но контролът по изразходването им трябва да бъде засилен.

Ваньо Шарков от СДС попита защо ако има данни, че от тези структури изтичат средства, президентът Георги Първанов не се обърна към социалния министър.

След като президентът смята, че има изтичане на средства да запита министър Масларова как мъжът й получи 5 млн. лв. от това министерството за определен проект в Стара Загора. Вие си спомняте този случай, когато в отговор на въпрос защо го е направил, тя каза, че и мъжете ни трябва да ядат, запита той.

Според Шарков прекалено много структури по документ отговарят за закрилата на децата у нас, а последните няколко случая доказват, че някой не си върши работата. По думите му, в случая това е агенцията за закрила на децата.

Може да се помисли как социализацията на децата извън дома да става по-организирано, а не с бележка за отсъствие, каза още той.