Министерството на вътрешните работи предприема превантивни действия заради очакваните валежи в цялата страна.

Те посочват, че за утре от НИМХ-МОН е обявен жълт код за валежи след обяд на места с гръмотевици. Количества до 20-30 л/кв. м, на места до 40 л/кв. м. за областите: София, София-област, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Перник, Кюстендил, Разград, Силистра, Стара Загора, Габрово, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Русе, Смолян и Търговище.

В областите Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Хасково, Ямбол и Кърджали е обявен оранжев код за интензивни валежи. Сумарни количества валеж до 40-50 л/кв .м, на отделни места и повече.

От ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са изпратени писма до областните управители на посочените области и директорите на дирекциите към ГДПБЗН с информация за предстоящите сериозни метеорологични промени и очаквани валежи и указания за информиране на изпълнителната и местната власт. Разпоредено е стриктно да се следи обстановката и при необходимост да се повиши готовността при възникване на извънредни ситуации и наводнения.

Според прогнозата на НИМХ-МОН за следващото денонощие през страната ще премине студен атмосферен фронт. От запад на изток ще има интензивни краткотрайни валежи от дъжд. През предстоящата нощ по-значителни ще са количествата в планинските райони и по високите полета на Западна България, а през деня - в централните райони. На места в Югоизточна България валежите ще са придружени с гръмотевични бури, има условия за градушки. След обяд от северозапад валежите ще започнат да спират и облачността да се разкъсва. В Дунавската равнина ще духа умерен, временно силен вятър, който постепенно ще отслабва. В Източна България вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е умерен. Ще продължи да нахлува студен въздух.

Минималните температури в по-голямата част от страната ще са между 7° и 12°, в източните райони: 10°-15° . Максималните температури също ще са в широк интервал: от 11°-16° в Западна България до 23°-25° в югоизточните райони. През нощта срещу събота, с изключение на северозападните райони, валежите ще продължат, като ще са по-интензивни в Източна България.